Κόσμος|16.03.2021 15:36

Κορονοϊός - Φάουτσι: 2 απλά πράγματα για να αποφύγουμε τις μεταλλάξεις

Μαίρη Τσίνου

Οι κάτοικοι των ΗΠΑ έχουν έναν καλό λόγο να είναι αισιόδοξοι για το καλοκαίρι που έρχεται καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί Covid-19. Ωστόσο οι απειλές της πανδημίας του κορονοϊού που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη είναι ακόμη πολλές και η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN.

«Από τη μία πλευρά λαμβάνουμε εμβόλια σε ρυθμό ρεκόρ, αλλά από την άλλη έχουμε τις μεταλλάξεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων μετά τις διακοπές της άνοιξης. Άρα αυτό που συμβαίνει τώρα εξαρτάται πραγματικά από εμάς» δήλωσε η Δρ Leana Wen την Κυριακή.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο AstraZeneca: Πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δείχνουν ότι περισσότερες από 4.800 κρούσματα των μεταλλάξεων του κορoνοϊού έχουν εντοπιστεί για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία. Ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων είναι πιθανώς υψηλότερος - αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια της γονιδιωματικής αλληλούχησης.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε οποιαδήποτε απειλή από τις μεταλλάξεις είναι να κάνουμε δύο πράγματα», δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci στο CNN την Κυριακή. «Να κάνουμε το εμβόλιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσοι μπορούμε και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας έως ότου αποκτήσουμε αυτήν την ευρεία “ομπρέλα προστασίας”  και βεβαιωθούμε ότι το επίπεδο μόλυνσης είναι πολύ χαμηλό στην κοινότητα».  Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς προτού τα νέα κρούσματα Covid-19 μειωθούν κάτω από τα 10.000 ημερησίως και «ίσως ακόμη και πολύ λιγότερα», δήλωσε ο Fauci.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι κυβερνήτες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα χαλάρωση των περιορισμών, ενώ τα επίπεδα μόλυνσης στις ΗΠΑ μόνο μειωμένα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, τη στιγμή που κυκλοφορούν στην κοινότητα οι μεταλλάξεις.  Κατά μέσο όρο περισσότερες από 53.000 περιπτώσεις Covid-19 και περισσότεροι από 1.350 θάνατοι ανακοινώνονται καθημερινά την τελευταία εβδομάδα. Η μείωση των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα φαίνεται να μην ισχύει πια, γεγονός που ανησυχεί τους ειδικούς.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία μας σε αυτήν τη χώρα και σε άλλες χώρες, όταν παρατηρείται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης, προβλέπεται μια άλλη αύξηση», δήλωσε η ειδικός και επιδημιολόγος των λοιμωδών νόσων, Δρ Celine Gounder στο CNN την Κυριακή.  «Και έχουμε αυτές τις νέες μεταλλάξεις που πιθανώς τροφοδοτούν ένα πιο σοβαρό κύμα», ανέφερε.

Τα ταξίδια σημειώνουν ρεκόρ εν μέσω πανδημίας

Το ανοιξιάτικο διάλειμμα στις ΗΠΑ, γνωστό και ως spring break -το οποίο ξεκίνησε σε όλη τη χώρα- θα μπορούσε να είναι μια αφορμή για τη μετάδοση των μεταλλάξεων. Ήδη, πλήθος παραθεριστών έχουν αρχίσει να γεμίζουν παραλίες της Φλόριντα - και θα μπορούσαν να φέρουν μαζί τους επιστρέφοντας τον ιό μαζί τους, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στο Μαϊάμι, ο δήμαρχος Νταν Γκελμπερ δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο οι τοπικοί αξιωματούχοι εντοπίζουν «αυξημένη δραστηριότητα και κινητικότητα την άνοιξη». «Έχουμε πρόβλημα με πολλούς ανθρώπους που έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν», δήλωσε ο δήμαρχος.   Εν τω μεταξύ, τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη τη χώρα σημειώνουν ρεκόρ.

Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα ελέγχθηκαν σε αεροδρόμια την Παρασκευή - ο υψηλότερος αριθμός από τις 15 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών.  Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα ελέγχθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της η αμερικανικής διοικητικής αρχής για την ασφάλεια των μεταφορών, Λίζα Φάρμπσταϊν.  Αυτό ισούται περίπου με το διπλάσιο του αριθμού των ατόμων που ελέγθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου, δήλωσε η Φάρμπσταϊν σε ένα tweet. «Είναι η 8η ημέρα αυτού του μήνα που ο αριθμός έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε, παρακαλώ φορέστε μια μάσκα», πρόσθεσε η Φάρμπσταϊν.

Διαβάστε επίσης: Sputnik V: Σκέψεις για εμβολιακό τουρισμό στη Ρωσία - Κερδίζει πόντους το εμβόλιο

ΚορονοϊόςΗΠΑμετάλλαξηκρούσματαΆντονι Φάουτσι