Κόσμος|19.03.2021 20:42

ΗΠΑ σε Τουρκία: Παραιτηθείτε από τους S-400, διαφορετικά καμία συζήτηση

Μαρία Ζαχαράκη

Αντιμέτωπη με το πιο σκληρό των ΗΠΑ ήρθε σήμερα (19/03) η Τουρκία, καταλαβαίνοντας πλέον τις πραγματικές διαθέσεις απέναντί της. Λίγες μόνο ώρες, αφότου ο Τούρκος πρόεδρος είχε πάρει θέση υπέρ του Πούτιν στη λεκτική διαμάχη με τον Μπάιντεν, ήρθε η σκληρή απάντηση από τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα, που τόνισε στην Τουρκία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αν δεν διώξουν το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400, να μην περιμένει καμία θετική στάση από την Ουάσιγκτον και καμία λύση σε κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ.

Μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, διαμήνυσε ότι «η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400. Η μόνη λύση που μπορούμε να υποστηρίξουμε στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι αυτή. Η λύση στην κρίση των S-400, περνάει μέσα από την Τουρκία και το κατά πόσο θα σταματήσει να τους έχει. Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη. Αυτό ακριβώς επιβάλλει ο νόμος».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της αποσαφήνισης της κατάστασης «ωστόσο, μιλάμε για νόμους κι όχι για προσωπικές απόψεις. Ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξετάζουμε ένα νέο πλαίσιο για λύση από τα τέλη Ιανουαρίου (από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν). Ο νόμος για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021 απαιτεί από την Τουρκία να μην έχει στην κατοχή της τους S-400. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να λυθεί με ευαίσθητες ή έξυπνες μεθόδους. Πρόκειται για νόμο. Υπάρχουν αμερικανικοί νόμοι, για τους οποίους είμαστε υπόλογοι απέναντι στο κογκρέσο».

Όσον αφορά τις προσδοκίες της Άγκυρας στον αμυντικό τομέα, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ξεκαθάρισε και πάλι ότι «η Τουρκία έχει διάφορα αιτήματα προς τις ΗΠΑ. Όπως το πρόγραμμα F-35 και η αγορά Patriot... Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν, αλλά όλα εξαρτώνται από την κατάσταση με την παρουσία των S-400. Οι S-400 είναι μία από τις προϋποθέσεις μας. Εμείς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει S-400. Διότι κάθε είδους λύση πρέπει βασίζεται στους αμερικανικούς νόμους. Έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα αν είναι συμβατά ή όχι τα F-35. Το λέω ξεκάθαρα. Τις κυρώσεις CAATSA τις ενεργοποιεί όπως έχει συστήματα S-400».

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ σχολίασε και το ενδεχόμενο αγοράς νέας παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι «σε περίπτωση νέας αγοράς, θα υπάρξουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Θα ληφθούν πολύ πιο δραστικά βήματα από ό,τι περιέχουν οι πρώτες κυρώσεις. Το Κογκρέσο θα δράσει άμεσα».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα υπογράμμισε ότι με την Τουρκία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για διάφορα θέματα, ωστόσο είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν.

Ενθαρρυντικό σημάδι οι διερευνητικές

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν ενθαρρυντική. Δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Η 62η ή η 63η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όταν γίνονται συνομιλίες στο τραπέζι, ο ένας ενώπιον του άλλου, είναι πολύ καλύτερο και πολύ θετικό. Αυτά τα βήματα χαιρετίζονται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ», είπε, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει μία στενή συνεργασία με την Τουρκία σε όλους τους τομείς. Μεταφέρουμε αυτό το αίτημα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Άγκυρα». 

Διαβάστε επίσης: Τζο Μπάιντεν: Έπεσε στα σκαλιά του Air Force One

S-400ΤουρκίαΒλαντίμιρ ΠούτινΗΠΑ