Κόσμος|24.03.2021 15:30

Διώρυγα Σουέζ: Γιγαντιαίο πλοίο προσάραξε και έκλεισε το πέρασμα

Newsroom

Το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο πλάτους 59 μέτρων, με σημαία του Παναμά, «Ever Given» , έγινε το επίκεντρο της προσοχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν βρέθηκε παγιδευμένο στο κανάλι του Σουέζ που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο, το οποίο καταγράφεται ως το 13ο μεγαλύτερο στον κόσμο με συνολικό μήκος περίπου 400 μέτρα, ταξίδευε από το Σενζέν της Κίνας, στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ, όπου πρόκειται να ελλιμενιστεί στις 31 Μαρτίου. Ωστόσο, το ταξίδι του σταμάτησε απροσδόκητα νωρίς την Τρίτη, όταν σφηνώθηκε στο κανάλι βόρεια του αιγυπτιακού λιμανιού του Σουέζ.

Δεδομένου ότι το πλοίο δεν μπορεί να αποσπαστεί από μόνο του, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν στείλει βαριά μηχανήματα σε μια προσπάθεια να σκάψουν την άμμο γύρω από το σκάφος. Παρά όλες τις συντονισμένες προσπάθειες, που περιλάμβαναν έως και έξι ρυμουλκά, δεν έχει μετακινηθεί ούτε μια ίντσα. Ορισμένοι παρατηρητές επισήμαναν ότι το πλοίο πήρε μια παράξενη ρότα αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα: «μήπως ήταν σκόπιμο όλο αυτό;».

Το κανάλι του Σουέζ μήκους 193 χλμ. είναι μια κομβική θαλάσσια διαδρομή και μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς στον κόσμο. Για πρώτη φορά άνοιξε τις «πύλες» του το 1869, έκτοτε εκσυγχρονίστηκε και επεκτάθηκε επανειλημμένως. Περίπου 18.880 πλοία που μεταφέρουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο τόνους πέρασαν μέσω της πλωτής οδού το 2019. Χρειάζονται 12 έως 16 ώρες κατά μέσο όρο για να περάσουν το κανάλι. Οι πόλεμοι έκλεισαν το κανάλι δύο φορές: το 1956-57 και το 1967-75, προκαλώντας έντονα προβλήματα στην παγκόσμια ναυτιλία και στις οικονομίες των μεγάλων χωρών. 

διώρυγα ΣουέζΑίγυπτοςναυτιλίαπλοίο