Κόσμος|11.01.2019 21:02

Πέρασε από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ με 81 «ναι» η Συμφωνία των Πρεσπών (pics)

Newsroom

Με 81 ψήφους υπέρ η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατίας της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Τις αλλαγές ψήφισαν 81 συνολικά βουλευτές, ένας περισσότερο από εκείνους που είχαν ψηφίσει την αλλαγή του συντάγματος τον Οκτώβριο, κάτι που θεωρείται ως μεγάλη πολιτική επιτυχία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Ακολούθησε επίσης η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του συντάγματος.

Ο δρόμος για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, μετά από ένα τριήμερο εμπλοκής και συνεχών αναβολών, άνοιξε το απόγευμα, μετά την συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος της αντιπολίτευσης BESA, Μπιλάλ Κασάμι, εξασφαλίζοντας την ψήφο των δύο βουλευτών του, ώστε να συμπληρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 80-τελικά 81-βουλευτών.

Στις ρυθμίσεις συμφώνησαν και 8 αποσχισθέντες βουλευτές από το VMRO-DPMNE που με δήλωσή τους όπως την μετέφερε η βουλευτής Εμίλια Αλεξάντροβα δέχθηκαν να ψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. «Πήραμε το μέγιστα δυνατό καλύτερο κείμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων και του εφαρμοστικού νόμου του συντάγματος αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της Πρέσπας » είπε, προσθέτοντας ότι δεν θίγεται το θέμα της ταυτότητας.

Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων και συναντήσεων που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και έκλεισε χτες με συνάντηση από το πρωϊ των Ζάεφ-Κασάμι. Μέχρι να υπάρξει η συμφωνία χρειάστηκε να αναβληθεί και χτες δύο φορές η έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής, η οποία άρχισε τελικά τις νυκτερινές ώρες, μετά τις 7 μμ.. Η πολυήμερη εμπλοκή με το κόμμα BESA είχε δώσει διαστάσεις θρίλερ στην συνεδρίαση της Βουλής, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν και να προβάλλονται μια σειρά σενάρια, δραματοποιώντας τις εξελίξεις Ακόμη και ο Ζ. Ζάεφ δήλωνε ότι αν δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία θα πάει στην κεντρική επιτροπή του SDSM και θα δηλώσει ότι απέτυχε.

Στις 22:00 ο Ζόραν Ζάεφ θα κάνει διάγγελμα για το θέμα, ενώ πρώτο - πρώτο το ΝΑΤΟ έσπευσε να συγχαρεί με τον γ.γ, να αναρτά το παρακάτω tweet: «Συγχαίρω τον πρωθυπουργό Zόραν Ζάεφ για την τελική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία συμβάλλει σημαντικά σε μία σταθερή και ευημερούσα περιοχή», δήλωσε μέσω twitter o γγ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

T

ΠΓΔΜΖόραν ΖάεφΣυμφωνία των Πρεσπών