Κόσμος|01.04.2021 19:29

«Έχω υποβάλει αίτηση για 400 θέσεις»: Αναζητώντας εργασία εν μέσω lockdown

Newsroom

Η Alex είναι ένα από τα 1,74 εκατομμύρια άτομα που αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέμεινε άνεργη κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας του κορονοϊού, αφότου απολύθηκε από την χρηματοοικονομική εταιρεία στην οποία εργαζόταν τον περασμένο Μάρτιο. Στην αρχή της πανδημίας, ο σύντροφος της Alex έχασε επίσης τη δουλειά του και μετακόμισαν μαζί με τους γονείς του στο Λονδίνο.

«Όταν απολύθηκα για πρώτη φορά, φοβόμουν. Αλλά τότε ήρθε η Covid». Η 29χρονη μίλησε στο Radio 1 Newsbeat του BBC και ανέφερε ότι η ανεργία κατά τη διάρκεια πανδημίας την βοήθησε να επεξεργαστεί όσα συνέβαιναν. «Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα όσον αφορά την απόκτηση εργασίας, αλλά η ψυχική υγεία, όταν ξεκίνησε το lockdown, έγινε κάτι πολύ σημαντικό», λέει.

«Έχω υποβάλει 300 με 400 αιτήσεις για δουλειά»

Η Alex έχει δεξιότητές στον κλάδο του λιανεμπορίου, ένα πεδίο ιδιαίτερα δύσκολο για να βρει δουλειά την περίοδο που διανύουμε, οπότε έχει υποβάλει αιτήσεις για πολλές άλλες θέσεις εργασίας. «Έχω στείλει από 300 έως 400 αιτήσεις όλο το χρόνο και όσον αφορά τις συνεντεύξεις, έχω πάει σε περίπου 20», σημειώνει. Η απόρριψη μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή. «Λαμβάνεις κάποια τυχαία, αυτοματοποιημένη απόρριψη της αίτησής σου και νιώθεις κάπως έτσι: “ Θεέ μου, δεν μου αξίζει να λάβω ούτε ένα σωστό email”». Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Άλεξ υπέγραψε μια βραχυπρόθεσμη σύμβαση εργασίας στην Αυστρία, αλλά έληξε όταν ξεκίνησε ένα νέο lockdown τον Νοέμβριο. Έκτοτε συνεχίζει να ασχολείται με το τρέξιμο και το μαγείρεμα, αλλά παράλληλα μελετά και στο διαδίκτυο. «Θα μπορούσα να κάνω κάτι χρήσιμο με τον χρόνο που έχω διαθέσιμο, οπότε παρακολουθώ μαθήματα για να πάρω μια πιστοποίηση. Όσα περισσότερα κάνω, τόσο πιο αισιόδοξη και παραγωγική νιώθω».

«Δεν ξέρω τι με περιμένει στο μέλλον»

Η Céilí είναι άνεργη από τον Ιανουάριο του 2020. Η τελευταία της δουλειά ήταν στο λιανεμπόριο. Το όνειρό της είναι να εργαστεί σε κέντρο νεότητας, καθώς λατρεύει «να εργάζεται με νέους ανθρώπους», αλλά η 31χρονη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να μπει στον κλάδο. Η ίδια θα ήθελε να εκπαιδεύσει νεαρά κορίτσια που, όπως και αυτή, έχουν αντιμετωπίσει θέματα ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία της Céilí επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τον συνδυασμό του lockdown και της ανεργίας να μεγιστοποιεί τα προβλήματά της. «Στην πραγματικότητα δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον. Δεν κατάφερα να κάνω σχέδια, γιατί δεν ξέρω τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια».

Η Céilí, η οποία ζει στο Bournemouth, λέει ότι η έλλειψη ρουτίνας λόγω της ανεργίας είναι «ψυχική καταστροφή». «Όταν δουλεύεις σε μια κανονική εργασία από τις 9 έως τις 5, είσαι ξύπνιος στις 7 και φεύγεις από το σπίτι». Και ενώ αρχικά ήταν ευτυχισμένη, αφού δεν χρειαζόταν να τρέξει για να προλάβει το πρωινό λεωφορείο, αυτή η χαρά σταμάτησε σύντομα. «Βγαίνεις από τη ρουτίνα και σκέφτεσαι γιατί σηκώνομαι, ποιος είναι ο σκοπός μου;». Μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση με το όνομα Turn to Us, της προσέφερε υποστήριξη που ήταν «σωτηρία», λέει. «Στην αρχή της πανδημίας, όταν τα πράγματα χειροτέρευαν, με έκαναν και πάλι να πιστεύω ότι υπάρχουν πράγματα εκεί στα οποία μπορώ να βοηθήσω».

«Ξεκινήστε το κυνήγι»

Αν λοιπόν, όπως η Alex, η  Céilí  και χιλιάδες άλλοι, αναζητάτε δουλειά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε; Η σύμβουλος καριέρας Rachel King, η οποία εργάζεται σε ένα κολέγιο δια βίου μάθησης, αναφέρει ότι πρέπει να σκεφτείτε τις δυνατότητες σας για να κάνετε μια κίνηση σε ζητήματα καριέρας. «Ίσως η αρχική δουλειά που θα θέλετε να μην είναι διαθέσιμη επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, αλλά σκεφτείτε σε τι είστε καλοί», υπογραμμίζει. «Λειτουργείτε καλά σε ομάδα; Είστε καλοί στην επικοινωνία; Τότε κοιτάξτε γύρω για να δείτε ποιες θέσεις εργασίας θα ταιριάζουν σε αυτό. Μπορεί να είναι τρομακτικό να πάτε σε έναν κλάδο που δεν είναι η πρώτη σας επιλογή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις θέσεις εργασίας για να μεταπηδήσετε σε άλλες μελλοντικά».

Το Google είναι ο καλύτερος σας φίλος

Σύμφωνα με την Rachel King, το καλύτερο μέρος από το οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε είναι το Διαδίκτυο. «Όταν πρόκειται για θέσεις εργασίας, η Google είναι ο καλύτερος φίλος σας. Εκτός από την αναζήτηση ιστότοπων εργασίας, μπορείτε επίσης να κοιτάξετε τον επαγγελματικό φορέα ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος για να αναζητήσετε δουλειές», συμβουλεύει. Μην παραβλέψετε όμως και τον τρέχοντα εργοδότη σας. «Εάν μπορείτε, εξελιχθείτε στην εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. Είστε ήδη εξοικειωμένοι εκεί και θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες», λέει. «Εάν αυτό δεν είναι μια επιλογή, αρχίστε να ψάχνετε για άλλες καριέρες. Είτε γράφετε ένα βιβλίο είτε ξεκινάτε μια επιχείρηση, κάντε κάτι που θα σας αποφέρει ένα εισόδημα και σας κάνει πιο ευτυχισμένους».

lockdownΚορονοϊόςθέσεις εργασίαςανεργία