Κόσμος|01.04.2021 23:22

Ρωσία: «Καρφιά» Σεργκέι Λαβρόφ κατά Τουρκίας για τη Συρία

Newsroom

Διπλωματικά καμπανάκια χτυπά η Ρωσία για την Τουρκία με φόντο τη Συρία. Οπως τονίζει ο ανταποκριτής του OPEN TV από τη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, «ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ λέει με σαφήνεια δημοσίως - ίσως για πρώτη φορά - πως η Τουρκία δεν υλοποιεί στους συμφωνημένους χρόνους το πρωτόκολλο που έχουν υπογράψει Ερντογάν και Πούτιν για το Ιντλίμπ της Συρίας».

«Τα λέει, βέβαια, διπλωματικά και ευγενικά αλλά υπενθυμίζει και υπογραμμίζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, πρώτα από όλα να διαχωρίσει τους ενόπλους που έχει υπό την προστασία της από τους τρομοκράτες που επιτίθενται στον συριακό στρατό και τη ρωσική βάση, να αποσυρθεί από τον αυτοκινητόδρομο Α4 - έναν πολύ στρατηγικό στη Βόρεια Συρία- και πάνω από όλα να τηρήσει την υπογραφή του Ερντογάν ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας είναι αδιαπραγμάτευτη», σημειώνει ο ανταποκριτής.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Αυγερινός «οι διπλωματικές αυτές αιχμές του Λαβρόφ έρχονται έπειτα από μία σειρά επιθέσεων που είχαμε το τελευταίο διάστημα εναντίον τζιχαντιστών στη Συρία από τον συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία και συνοδεύονται από τη θέση της Ρωσίας ότι υπάρχουν μεν διαφωνίες με την Τουρκία και είναι δύσκολες οι σχέσεις αλλά -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στο τέλος με διάλογο και συμβιβασμούς βρίσκεται μία αμοιβαία αποδεκτή λύση».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, ο Λαβρόφ κάνει αυτές τις δηλώσεις «γιατί πιθανότατα, σε συνθήκες νέου Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα αναγνωρίζει ως πολύ απειλητικότερη την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια στιγμή η κεντρική  εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “ Η Τουρκία κατά της Κριμαίας” και υπενθυμίζει πως οι σύγχρονες ρωσοτουρκικές σχέσεις κινούνται σαν εκκρεμές, δηλαδή από τις συνεργασίες στα τελεσίγραφα», συμπληρώνει ο Θανάσης Αυγερινός.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΣυρία