Κόσμος|06.04.2021 17:05

Παλεύοντας με τα κύματα: Βίντεο με ακυβέρνητο πλοίο στις θάλασσες στη Νορβηγία

Newsroom

Οι αρχές της Νορβηγίας ανακοίνωσαν πως ένα φορτηγό πλοίο από την Ολλανδία, χωρίς μηχανές και το οποίο έχει εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του σε δραματικές συνθήκες, πλέει ακυβέρνητο στη θάλασσα της χώρας. Μάλιστα, οι αρχές της σκανδιναβικής χώρας ανησυχούν για το ενδεχόμενο βύθισής του.

Συγκεκριμένα, το Eemslift Hendrika, που μεταφέρει μικρά σκάφη από το Μπρεμερχάβεν της Ολλανδίας στο Κολβερέιντ της Νορβηγίας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για σημαντική κλίση κατόπιν μετατόπισης φορτίου. Τα 12 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια των νορβηγικών υπηρεσιών διάσωσης με τους οκτώ πρώτους παραλαμβάνονται από ελικόπτερο από τη γέφυρα του πλοίου και τους τέσσερις τελευταίους να πέφτουν στη θάλασσα και να διασώζονται από ελικόπτερο.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία: Προσπάθησε να γλιτώσει την καραντίνα και έκανε σκι 40 χιλιομέτρων

Το Eemslift Hendrika, με βλάβη στη μηχανή, συνέχισε να πλέει ακυβέρνητο προς τις νορβηγικές ακτές. Το πρωί της Τρίτης 6 Απριλίου βρισκόταν σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης Άλεζουντ. Εκπρόσωπος της νορβηγικής ακτοφυλακής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το πλοίο πλέει ακυβέρνητο με σημαντική κλίση (40 έως 50 μοιρών) και υπάρχει κίνδυνος να ανατραπεί. Βασική μας προτεραιότητα είναι να προσπαθήσουμε να το σταθεροποιήσουμε, ώστε να αποτραπεί η βύθισή του και η διαρροή μαζούτ στη θάλασσα».

Πλοίο της νορβηγικής ακτοφυλακής κατευθύνεται προς το Eemslift Hendrika, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει ζητήσει τη συνδρομή της ολλανδικής εταιρείας διάσωσης Smit Salvage, η οποία συμμετείχε στον απεγκλωβισμό του Ever Given στη διώρυγα του Σουέζ την περασμένη εβδομάδα. Οι πολύ δυσχερείς μετεωρολογικές συνθήκες, με κύματα ύψους 10 έως 15 μέτρων, περιπλέκουν την κατάσταση, αλλά βελτίωση προβλέπεται μετά το μεσημέρι.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Πλοίο προσέκρουσε στον προβλήτα στη Σούδα 

πλοίοΟλλανδίαΝορβηγία