Κόσμος|12.01.2019 15:38

ΗΠΑ: Το shutdown της κυβέρνησης γίνεται το μακροβιότερο στην ιστορία

Newsroom

Αυτό το Σάββατο, 12 Ιανουαρίου, το «shutdown» της αμερικανικής κυβέρνησης γίνεται κι επίσημα το μακροβιότερο στην ιστορία του ομοσπονδιακού κράτους, αφού μετρά 22 ημέρες διάρκειας. 

Σε αυτό το διάστημα δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στα ζητήματα που εκκρεμούν για να δοθεί το πράσινο φως της επαναλειτουργίας των κυβερνητικών υπηρεσιών, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει πάρει αυτό που τόσο ποθεί δηλαδή τη συμφωνία για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και περίπου 800.000 εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν απλήρωτοι. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, την περασμένη Παρασκευή έπρεπε να κατατεθεί η πρώτη πληρωμή του νέου έτους και έτσι το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια. Πολλοί εργολάβοι που είχαν συνάψει συμφωνίες με το Δημόσιο έχασαν χρήματα που δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν, ενώ εργαζόμενοι σε δικαστήρια, εθνικά πάρκα, μέσα μεταφοράς και σε υποδομές όπως στα αεροδρόμια δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στον Λευκό Οίκο επηρεάστηκαν από το μακροβιότερο shutdown όλων των εποχών. 

Σε αυτό το σκηνικό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τελικά να χτίσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό χρησιμοποιώντας κονδύλια που προορίζονται για τον στρατό, τη διαχείριση νερού αλλά και τη διαχείριση καταστροφών. «Θέλουμε το Κογκρέσο να κάνει τη δουλειά του», είπε ο Τραμπ σε μια εκδήλωση για την ασφάλεια των συνόρων στο Λευκό Οίκο, πρσοθέτοντας ότι οι Δημοκρατικοί βουλευτές «πρέπει να επιστρέψουν και να ψηφίσουν». Οι Δημοκρατικοί απέχουν από τα καθήκοντά τους στο Κογκρέσο, δείχνοντας την αντίθεσή τους στη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Τραμπ και κυρίως στην πρόθεσή του να χτίσει το τείχος. 

Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος όλων των παραπάνω; Σύμφωνα με τον οίκο S&P Global Ratings, το shutdown έχει κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ 3,6 δισ. δολάρια.  

shutdownΗΠΑρεκόρ