Κόσμος|12.04.2021 21:05

Ρωσία: Στοπ για 1,5 μήνα στις πτήσεις προς Τουρκία - Σε κρίσιμο σημείο το Ουκρανικό

Newsroom

Για 1,5 μήνα το Κρεμλίνο «παγώνει» τις πτήσεις από τη Ρωσία προς την Τουρκία, όπως αποκάλυψε στο OPEN TV ο ανταποκριτής από τη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN TV, Θανάση Αυγερινό, «είναι ένα πολύ αυστηρό καμπανάκι προς την Αγκυρα για να σταματήσει τις στρατιωτικές επαφές με το Κίεβο γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει όλους του Ρώσους τουρίστες που υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατομμύρια».

«Είναι η πρώτη φορά που ακούμε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να απευθύνει τέτοια προειδοποίηση προς την Τουρκία. Ο ίδιος ο Λαβρόφ είπε επίσης, απευθυνόμενος προς τους πάντες, πως οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας στην Κριμαία μπορεί να τελειώσουν με πολύ άσχημο τρόπο», σημείωσε ο Θανάσης Αυγερινός. «Με αυτό το μήνυμα η Μόσχα επιδιώκει να εμποδιστεί η ενθάρρυνση του Κιέβου, που κατά την ανάλυση της Μόσχας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε γεγονότα, όπως αυτά που σημειώθηκαν το 2014, όταν το Κίεβο είχε κινηθεί εναντίον αμάχων στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας» πρόσθεσε ο ανταποκριτής του OPEN.

Διαβάστε επίσης: Sofagate: Γυναικείες οργανώσεις ζητούν να παραιτηθεί ο Σαρλ Μισέλ

Παράλληλα, ο Θανάσης Αυγερινός υποστήριξε πως «αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι άλλη μία εκδήλωση του λεγόμενου “υβριδικού πολέμου” που βρίσκεται σε εξέλιξη. Νομίζω πως είναι ένα σκαλί μετά τον νέο ψυχρό πόλεμο που έχουμε δει (σ.σ. μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας). Αυτή τη στιγμή αναμετρώνται οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί στην Ανατολική Ουκρανία με την κεντρική ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο, ενώ είναι σαφές πως από πίσω βρίσκονται από τη μία πλευρά η Ρωσία και από την άλλη οι ΗΠΑ και πολλές ακόμα χώρες της Δύσης», τόνισε.

Σε κρίσιμο σημείο το Ουκρανικό ζήτημα 

Σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο βρίσκεται το ζήτημα της Ουκρανίας, με τις δυο πλευρές να διαμηνύουν από τη μία ότι δεν σκοπεύουν να επιτεθούν αλλά από την άλλη να παραμένουν ανοιχτές σε κάθε πιθανό σενάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν προειδοποιεί τη Μόσχα να μην επιτεθεί και ετοιμάζεται για διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επιθυμεί να μπει στο ΝΑΤΟ ενώ από το Κάιρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ανοιχτά την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σταματήσει να ενθαρρύνει στρατιωτικά το Κίεβο.

«Συνιστούμε επίμονα να αναλύσουν την κατάσταση, να αναλύσουν τις αιώνιες πολεμοχαρείς δηλώσεις του καθεστώτος του Κιέβου και προειδοποιούμε να μην τροφοδοτούν αυτές τις μιλιταριστικές διαθέσεις», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Πριν από τη συγκεκριμένη αιχμηρή δήλωσης προηγήθηκε η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης, είναι, όμως, έτοιμη να βοηθήσει, αν χρειαστεί. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνεχίσει η Μαύρη Θάλασσα να είναι η θάλασσα της ειρήνης και της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα και με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε ανώτατο συναγερμό, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Αντονι Μπλίνκεν, έκανε σαφές πως σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς όμως να διευκρινίζει το είδος των ενδεχόμενων αντιποίνων. «Θα συνεχίσει η Ρωσία να δρα απερίσκεπτα και επιθετικά; Αν ναι, ο Πρόεδρος είναι ξεκάθαρος, θα υπάρξει κόστος, θα υπάρξουν συνέπειες», ξεκαθάρισε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο ίδιος ο Μπλίνκεν θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Reuters, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντήσουν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει λάβει, όμως, καμία απάντηση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, πάντως, τόνισε πως η Ρωσία δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου και ότι αδιάκοπα προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Η Λιβύη στην Τουρκία – Σύσσωμη η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Αγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

ΟυκρανίαΤουρκίαΚριμαίαΗΠΑΡωσίαπτήσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν