Κόσμος|12.04.2021 22:30

Sofagate - Οργή Φον ντερ Λάιεν σε Σαρλ Μισέλ: Δεν θα επιτρέψω κάτι ανάλογο

Newsroom

Μετά το sofagate και τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ συναντήθηκαν ξανά. Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχαν το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Απριλίου, την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους, στην οποία συζήτησαν διάφορα θέματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ο οποίος σημείωσε ότι την Τρίτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στο μεταξύ πάντως, κοινοτική πηγή έκανε σαφές ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναδεχθεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο όπως αυτό που έγινε στην Αγκυρα, όταν δηλαδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σαρλ Μισέλ έκατσαν στις δύο πολυθρόνες και εκείνη δεν ήξερε πού θα κάτσει, κάνοντας και ένα «εμ...» που έκανε τον γύρο του κόσμου. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκαναν στην Αγκυρα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκατσε τελικά σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Το συμβάν προκάλεσε οργή στις Βρυξέλλες, με πολλούς να διερωτώνται γιατί ο Σαρλ Μισέλ δεν έκανε το αυτονόητο. Πάντως, αρκετές ήταν και οι γυναικείες οργανώσεις που ζητούν την παραίτησή του για τη στάση που κράτησε απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΤουρκίαΣαρλ Μισέλ