Κόσμος|16.04.2021 22:16

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας: Ο Λαβρόφ απελαύνει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες

Newsroom

Στην Ουκρανική κρίση, αποφασισμένη να απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις εμφανίζεται η Ρωσία, την ώρα που ο Μπάιντεν απευθύνει νέα προειδοποίηση για αποχή από κάθε προκλητική ενέργεια. Στο στόχαστρο της Μόσχας παράλληλα, μπαίνει και η Τουρκία, η οποία κατηγορείται πως ενθαρρύνει τα στρατιωτικά σχέδια των Ουκρανών.

O αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη σειρά σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών, που προκάλεσαν οργή στη Μόσχα, όμως ταυτόχρονα επανέλαβε την πρότασή του να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν σε ουδέτερο έδαφος για να αρχίσει διαδικασία «αποκλιμάκωσης» των εντάσεων. «Θέλουμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση», είπε. «Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα πιο μακριά αλλά επέλεξα να μην το κάνουμε. Επέλεξα να προχωρήσουμε σε αναλογική αντίδραση» είπε.

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Από 1η Μαΐου ξεκινά η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν απευθείας χρέος του ρωσικού δημοσίου από την 14η Ιουνίου. Επέβαλε επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας, που κατηγορούνται ότι είχαν υποστηρίξει δραστηριότητες κυβερνοπειρατίας των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας. Πρόκειται για αντίποινα για την κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας του 2020, που αποδόθηκε στη Ρωσία. Η υπηρεσία κατασκοπείας της Ρωσίας χαρακτήρισε «παραλήρημα» τις αμερικανικές κατηγορίες.

Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε πως μέρος των αμερικανικών αντιποίνων θα παραμείνει «μυστικό», αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον των ψηφιακών υποδομών της Ρωσίας. Ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 32 νομικών και φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ».

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με την «κατοχή» της Κριμαίας, «σε συντονισμό» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά. Το NATO, η ΕΕ και το Λονδίνο εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις αμερικανικές κυρώσεις, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν άμεσα νέα μέτρα. Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία για την «κακόβουλη συμπεριφορά» της χώρας του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι απελαύνονται δέκα Ρώσοι διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον, ορισμένοι εκ των οποίων κατηγορούνταν πως είναι μέλη των υπηρεσιών κατασκοπείας.

Όλες αυτές οι κυρώσεις επιβλήθηκαν εξάλλου επειδή η Ουάσινγκτον κατηγορούσε τη Μόσχα πως προσέφερε χρηματικές αμοιβές στους Ταλιμπάν για να επιτίθενται σε αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν. Παρότι αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν μπορέσει να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς περί αυτού.

Οι κυρώσεις αυτές προστέθηκαν στη σειρά τιμωρητικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο για τη φερόμενη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι. Πρόκειται για τα σκληρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας μετά την απέλαση αρκετών Ρώσων διπλωματών στα τέλη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντίδραση δεν άργησε. «Η επιθετική συμπεριφορά» των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί «σθεναρά», «η αντίδρασή μας στις κυρώσεις είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, η Μαρία Ζαχάροβα. «Οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν την αντικειμενική πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου που αποκλείει αμερικανική ηγεμονία και βασίζονται στην πίεση των κυρώσεων και στην ανάμιξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Η Μόσχα ανέφερε ότι κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή για «μια δύσκολη συζήτηση», όμως ο Τζον Σάλιβαν διαβεβαίωσε πως πήγε σε μια συνάντηση που έγινε κατόπιν δικού του αιτήματος και χαρακτηρίστηκε από «επαγγελματισμό και σεβασμό». Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης πως οι νέες κυρώσεις «δεν ευνοούν» την οργάνωση συνόδου κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν, που ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στη συνδιάλεξή τους την Τρίτη να γίνει στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Η σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας διασφαλίζεται πλήρως, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα αντέξει η ρωσική οικονομία τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως,η ρυθμιστική αρχή μας ενεργεί με φρόνηση, ενεργεί επιτυχώς, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του οικονομικού μας επιτελείου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά του».

Ο πρόεδρος Πούτιν συζήτησε τα αντίμετρα στις κυρώσεις των ΗΠΑ 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ρωσία στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε επίσης τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θυμίζοντας ότι «βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων». Στην σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμμετείχαν ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑ Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Αντόν Βάινο, ο γραμματέας του ΣΑ Νικολάι Πατρούσεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Εσωτερικών Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, Αμύνης Σεργκέι Σόιγκου, οι αρχηγοί της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) της SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και Σεργκέι Ναρίσκιν.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Σε αντιστοιχία με τις ληφθείσες αποφάσεις ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ρωσία Σάλιβαν και του εξέθεσε τα απαντητικά μέτρα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις που ανακοίνωσαν χθες κατά της Ρωσίας οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Λαβρόφ απελαύνει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες

Η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα στην απέλαση από τις ΗΠΑ δέκα Ρώσων διπλωματών, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ. Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στην Ρωσία να εγκαταλείψουν την χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε οκτώ νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων είναι και υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Αβρίλ Χέινς.

Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Μάικλ Καρβαχάλ, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Σούζαν Ράις, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον (επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ρόμπερτ Τζέιμς Γούλσι (1993-95).

Eπίσης η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει πέντε Πολωνούς διπλωμάτες, σε απάντηση για την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία, χθες, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς την Ουάσινγκτον. «Σημειώσαμε την ταχύτητα με την οποία η Βαρσοβία έπαιξε το παιχνίδι της αμερικανικής κυβέρνησης, απαιτώντας την αποχώρηση τριών Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία. Με τη σειρά τους, πέντε Πολωνοί διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Μέρκελ, Μακρόν και Ζελένσκι ζητούν απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων

ΟυκρανίαΑλεξέι ΝαβάλνιΤζο ΜπάιντενΗΠΑΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν