Κόσμος|17.04.2021 21:32

Ρωσία: Το παρασκήνιο πίσω από την «απέλαση» του πρέσβη των ΗΠΑ

Newsroom

Ολοένα και περισσότερο θυμίζουν την ψυχροπολεμική περίοδο οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο ανταποκριτής του OPEN TV, Θανάσης Αυγερινός, έδωσε πληροφορίες πίσω από την σύσταση που έγινε από ρωσικής πλευράς στον Αμερικανό πρέσβη στο Μόσχα, Τζον Σάλιβαν να επιστρέψει στις ΗΠΑ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα διεθνή ζητήματα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, πηγές από τη Ρωσία χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως μια «ήπια απέλαση» του πρέσβη. Ουσιαστικά η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον να αποσύρει τον Αμερικανό πρέσβη από τη Μόσχα, όπως ακριβώς έκανε και το Κρεμλίνο με το πρέσβη του στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Διαβάστε επίσηςΨυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας: Ο Λαβρόφ απελαύνει δέκα Αμερικανούς διπλωμάτες

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως «με βάση τη συνθήκη του 1961 που ρυθμίζει το διπλωματικό καθεστώς μεταξύ των χωρών, δεν υπάρχει η δυνατότητα για απέλαση πρέσβη και το μόνο που μπορεί να γίνει για κάποιον πρέσβη είναι θεωρηθεί persona non grata, εφόσον ο ίδιος όμως έχει υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα».

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό «αυτό δεν συμβαίνει. Ομως οι Ρώσοι θέλουν να υπογραμμίσουν πως παρά το γεγονός πως δεν προβλέπεται απέλαση πρέσβη από τις διπλωματικές συνθήκες, ο κ. Σάλιβαν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Μόσχα μέχρι να έρθουν καλύτερες ημέρες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ουσιαστικά η Μόσχα διώχνει τον Αμερικανό πρέσβη από τη Ρωσία». Ο ανταποκριτής του ανοιχτού καναλιού τονίζει πως «κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια καθώς ο ίδιος ο κ. Σάλιβαν λέει πως διαβουλεύεται με το State Department, επεξεργάζεται τα δεδομένα και ενδεχομένως θα υπάρξει αμερικανική απάντηση στις ρωσικές συστάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή υπάρχει και μεγάλη κινητικότητα στη Μαύρη Θάλασσα. «Η Μόσχα μαζί με τη διπλωματία κινητοποιεί και τον στρατιωτικό βραχίονα καθώς 15 πολεμικά πλοία του στολίσκου της Κασπίας Θάλασσας έχουν ολοκληρώσει το πέρασμά τους στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας και φαίνεται πως εκεί θα προχωρήσουν σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στον Εύξεινο Πόντο», τόνισε ο Θανάσης Αυγερινός.

Βλαντίμιρ ΠούτινπρέσβηςΤζο Μπάιντενψυχρός πόλεμοςΡωσίαΗΠΑ