Κόσμος|18.04.2021 22:37

Ρωσία απαντά σε Τσεχία: Απελαύνει 20 διπλωμάτες - 14ωρη διορία να φύγουν

Newsroom

Άμεση ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στην απόφαση της Τσεχίας να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η Μόσχα απελαύνει 20 Τσέχους διπλωμάτες ενώ τους δίνει διορία 14 ωρών για να εγκαταλείψουν την χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Σημειώνεται πως ο Τσέχος πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών από την χώρα, με την Πράγα να σημειώνει πως έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Παράλληλα, η Αστυνομία της χώρας έδωσε επίσης την ταυτότητα δύο Ρώσων υπηκόων, ύποπτων και για την δηλητηρίαση του Sergei Skripal στην Βρετανία, το 2018 που είχαν επισκεφτεί την περιοχή της έκρηξης στις αποθήκες πυρομαχικών εκείνο το διάστημα. 

Διαβάστε επίσης: Συλλήψεις για απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο – Ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο

«Υπάρχει βάσιμη υποψία την ανάμειξη των διπλωματών στην Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στο Βρμπετίσε το 2014. Η Τσεχία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και πρέπει απαντάμε να σε τέτοια στοιχεία με τον ανάλογο τρόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρεϊ Μπάμπις. Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από το τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες αργότερα, ανέφερε ότι οι αιτιάσεις της Τσεχίας είναι παράλογες καθώς η Πράγα στο παρελθόν είχε κατηγορήσει για την έκρηξη στην αποθήκη τους ιδιοκτήτες της και δεσμεύτηκε να απαντήσει σκληρά, όπως και τελικά έκανε με την απέλαση των Τσέχων διπλωματών. Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Τσεχίας στην Μόσχα. 

«Η εχθρική αυτή κίνηση είναι η συνέχεια σε μια σειρά από αντιρωσικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοκρατία της Τσεχίας τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να μην δει κάποιος εδώ αμερικανικά ίχνη», συνεχίζει η ανακοίνωση κατηγορώντας την Πράγα ότι «πασχίζει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ με φόντο τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας», ανέφερε του ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ στο πλευρό της Τσεχίας 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας μετά την απόφαση για την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της Τσεχικής Δημοκρατίας στην αυστηρή της απάντηση στις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας επί τσεχικού εδάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

«Πρέπει να απαντούμε αυστηρά στις ρωσικές ενέργειες που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, την ενεργειακή ασφάλεια ή κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων και εταίρων μας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: «Αναπνέουμε ελεύθερα» - Το Ισραήλ πετά τις μάσκες λόγω των εμβολιασμών

ΤσεχίαδιπλωμάτεςΡωσίαΒλαντίμιρ Πούτιν