Κόσμος|20.04.2021 22:12

Διακοπές με «αντιπαροχή» εμβόλια για κορονοϊό

Τίμος Φακαλής

Το να χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο λέει ο θυμόσοφος λαός.  Μπορεί η Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο να δεσμεύτηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φτάσουν τα εμβόλια κατά του ιού το ταχύτερο δυνατό στη Βόρεια Μακεδονία  δεδομένου ότι πρώτα προμηθεύονται τα κράτη-μέλη και μετά τα υποψήφια μέλη-αλλά και να στείλει, ως έκφραση φιλίας, «ένεση» βοήθειας στη γειτονική χώρα από την πρώτη παρτίδα εμβολίων που θα έφτανε στην Αθήνα, τελικά, όμως, η Σερβία έδωσε τη λύση… 

Λίγο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες, λίγο το τρίτο κύμα πανδημίας άλλαξαν τους ελληνικούς σχεδιασμούς. Και αυτό που δεν κατάφερε η Ελλάδα, πέτυχε η Σερβία, σπεύδοντας να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Χρησιμοποιώντας το εμβόλιο ως όπλο εξωτερικής πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας, επιχείρησε να γιατρέψει πληγές του παρελθόντος στην περιοχή αλλά και να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Διαβάστε ακόμηΠρομαχώνας: Κρας τεστ με άνοιγμα των συνόρων από τη Δευτέρα για Σέρβους τουρίστες

Associated Press/Περιμένοντας στην ουρά πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για να εμβολιαστούν στη Σερβία

Οι Σέρβοι πρόσφεραν δωρεάν εμβόλια σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες τους κάποιο ικανό αριθμό εμβολίων στην ελεύθερη αγορά. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας της γειτονικής χώρας Βένκο Φιλίπτσε υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι στιγμής εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και μετέβησαν μαζικά σε σερβικές πόλεις και κυρίως στο Βελιγράδι όπου και εμβολιάστηκαν κατά της Covid 19 τις προηγούμενες μέρες.

Οι εμβολιασμοί αυτοί ξένων πολιτών στη Σερβία έγιναν, κυρίως, με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων. Από την άλλη πληροφορίες θέλουν τη Σερβία να χορηγεί τα εμβόλια αυτά γιατί το κύμα αρνητών είναι ισχυρό στο εσωτερικό της χώρας και τα συγκεκριμένα εμβόλια πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

AP/Εμβολιασμοί στη Σερβία

Ανταποδίδουν τους δωρεάν εμβολιασμούς 

Όπως και να χει, αυτήν την αλληλεγγύη των Σέρβων σπεύδουν να ανταποδώσουν επαγγελματίες της Βόρειας Μακεδονίας, προσφέροντας φθηνά πακέτα διακοπών στους γείτονές τους.  Τα ξενοδοχεία στην Οχρίδα και τη Στρούγκα ανακοίνωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα προσφέρουν φθηνότερες τιμές εώς και 20% σε καταλύματα για κρατήσεις από Σέρβους τουρίστες από το Μάιο έως και τον προσεχή Οκτώβριο, ανάλογα με τη διάρκεια διαμονής τους. Η ιδέα της μείωσης των τιμών έχει γίνει μέχρι τώρα αποδεκτή περίπου από το 90% των ξενοδοχείων σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της περιοχής. «Αυτά είναι ειδικά πακέτα που θα δοθούν σε τοπικά τουριστικά γραφεία στη Σερβία. Αναμένουμε ανταπόκριση από τους γείτονες», τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Krste Blazeski. Και όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι της Οχρίδας αυτή η πρωτοβουλία τους αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους δωρεάν εμβολιασμούς που πρόσφερε η σερβική κυβέρνηση στους λαούς των Βαλκανίων. 

Διαβάσστε ακόμηΣολωμό και Παλαμά μελετούν φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία - Trend οι σπουδές στην Ελλάδα

Associated Press/Εμβολιαστικό κέντρο στη Σερβία
Βόρεια ΜακεδονίαΚορονοϊόςδιακοπέςεμβολιασμόςΣερβία