Κόσμος|19.04.2021 22:20

Ρωσία: Θρίλερ με τα σχέδια για ανατροπή του Προέδρου της Λευκορωσίας και την εμπλοκή ΗΠΑ

Newsroom

Ακολουθώντας πιστά όλες τις ψυχροπολεμικές συνήθειες εξελίσσεται η υπόθεση που θέλει κάποιους να σχεδίαζαν την βίαιη ανατροπή του πρόεδρου της Λευκορωσίας, Aλεξάντρ Λουκασένκο. Η σοβαρότητα με την οποία χειρίζεται το θέμα η Ρωσία αποκαλύπτεται άλλωστε μετά την επιβεβαίωση από τον Ρώσο εκπρόσωπο, Πεσκόφ ότι το ζήτημα έθεσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Τζο Μπάιντεν σε επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, μεταδίδει από τη Ρωσία ο Θανάσης Αυγερινός στο OPEN TV.

Οπως ο ίδιος σχολιάζει, κατά τον Λουκασένκο και το Κρεμλίνο όμως οι εξηγήσεις Μπάιντεν για το θέμα δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ και οι δύο πλευρές θεωρούν πως είναι σίγουρη η εμπλοκή των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Πούτιν θα μιλήσει στην διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος. Για την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο και τον Λευκορώσο πρόεδρο, ενώ μια ημέρα πριν ο Αλεξάντρ Λουκασένκο αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις στον λαό του.

Διαβάστε επίσης: Συλλήψεις για απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο – Ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο

Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές αναμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις, που όπως όλα δείχνουν, θα αφορούν την ισχυροποίηση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μια νομισματική ενοποίηση ή η δημιουργία μιας ρωσικής βάσης στη Λευκορωσία. 

Συλλήψεις για απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο

Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονία του Λουκασένκο ήταν  προγραμματισμένη για τις 9 Μάη, ημέρα που οι Σοβιετικοί και οι σύμμαχοί τους νίκησαν τους Ναζί. Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης εξόντωση συμμάχων του.

Ο ίδιος ο Λουκασένκο υποστηρίζει πως η απόπειρα δολοφονίας του σχεδιάστηκε από υπηρεσίες των ΗΠΑ μαζί με Λευκορώσους εμιγκρέδες οι οποίοι έκαναν συσκέψεις στην Πολωνία, η οποία επίσης κατηγορείται ότι εμπλέκεται, στο Μινσκ αλλά και στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, σε μια τέτοια σύσκεψη σε ένα εστιατόριο της Μόσχας με απόστρατους στρατηγούς συνελήφθησαν -έπειτα από συνεργασία ρωσικών και λευκορωσικών υπηρεσιών- οι άνθρωποι που κατηγορούνται πως εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση. Στη δημοσιότητα έχουν δοθεί αρκετά βίντεο σχετικά με την δράση τους.

Οι φερόμενοι ως συνωμότες είναι ένας Λευκορώσος με διπλή υπηκοότητα, ένας δικηγόρος που θεωρείται και ο συντονιστής και ένας πολιτικός επιστήμονας που φέρεται να είναι και ο ιδεολόγος του κινήματος.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department διαψεύδει οποιαδήποτε πληροφορία θέλει τις ΗΠΑ να εμπλέκονται. «Οποιαδήποτε υπόδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν πίσω ή συμμετείχε σε απόπειρα δολοφονίας του Λουκασένκο είναι απολύτως αναληθής» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών από την άλλη τόνισε ότι όλα όσα έγιναν στην Τσεχία, δηλαδή η απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών, έχουν στόχο να καλυφθεί ο απόηχος αυτής της ύποπτης ιστορίας.

Διαβάστε επίσης: Αλβανία: Επίθεση σε τέμενος με μαχαίρι - 5 τραυματίες

ΡωσίαΤζο ΜπάιντενΛευκορωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΑλεξάντερ ΛουκασένκοΗΠΑ