Κόσμος|21.04.2021 15:16

Κάλεσμα Ζελένσκι σε Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες στην εμπόλεμη ζώνη

Newsroom

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ανοιχτά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να τον συναντήσει στην εμπόλεμη ζώνη του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.  «Κύριε Πούτιν! Είμαι έτοιμος να πάω ακόμα παραπέρα και να σας προσκαλέσω να συναντηθούμε οπουδήποτε στο ουκρανικό Ντονμπάς, όπου γίνεται πόλεμος. Δόξα στην Ουκρανία!», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Βλέποντας 120.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα, ο Ουκρανός Πρόεδρος υπέγραψε νομοσχέδιο που του επιτρέπει να καλέσει εφέδρους να πολεμήσουν στο μέτωπο, ενισχύοντας σημαντικά τον ουκρανικό στρατό. «Δεν φοβόμαστε, γιατί έχουμε εκπληκτικό στρατό και εκπληκτικούς υπερασπιστές», σημείωσε ο Ζελάνσκι.

Διαβάστε επίσηςΠούτιν προς Δύση: Η Ρωσία θα βρει γρήγορους και «ασύμμετρους» τρόπους να απαντήσει

Ρωσία: Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ διατηρούν την καταστροφική πορεία στο Ντονμπάς

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε: «Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας διατηρεί την καταστροφική της πορεία και προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Ντονμπάς».

Η Μόσχα επιμένει ότι θα παρέμβει μόνο για να προστατέψει τους κατοίκους του πολύπαθου Ντονμπάς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, κατηγορεί τη νατοϊκή συμμαχία ότι επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση. Ανακοινώνει, μάλιστα, ότι στρατιωτικά αεροσκάφη της Γερμανίας, της Δανίας και της Φινλανδίας συνόδευσαν δύο ρωσικά, που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής.  

«Οι προσπάθειες της συμμαχίας να αποτρέψουν την ομαλοποίηση, μας αναγκάζουν να λάβουμε συμμετρικά μέτρα στρατηγικού περιορισμού και να ενισχύσουμε την ετοιμότητα μάχης των στρατευμάτων της νότιας στρατιωτικής περιοχής», τόνισε ο Σοϊγκού.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Δεν σχεδιάζουμε κλιμάκωση στο Ντονμπάς

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση ή κλιμάκωση ή πρόκληση από την πλευρά μας, για να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα .   

Η αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι από ουκρανικά πυρά έπεσαν νεκροί δύο στρατιώτες και ότι συστηματικά το Κίεβο επιτίθεται σε άμαχο πληθυσμό. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας από την άλλη κατήγγειλε ότι έχει χάσει στη μάχη 30 στρατιώτες, τους περισσότερους από αυτούς από ελεύθερους σκοπευτές.

Διαβάστε επίσηςΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το βίντεο θανάσιμου πυροβολισμού 16χρονης από αστυνομικό στο Οχάιο

Βολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανία