Κόσμος|25.04.2021 08:40

Ιράκ: Φωτιά σε νοσοκομείο Covid στη Βαγδάτη σκοτώνει 27 ασθενείς

Newsroom

Το νοσοκομείο Ibn al-Khatib, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, πήρε φωτιά αργά το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες εκκένωσης από περίπου 120 ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων της περιοχής, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά και άλλοι 46 τραυματίστηκαν, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Η πυρκαγιά πιστεύεται ότι εκδηλώθηκε στο δάπεδο Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ανέφεραν οι αρχές. Προφανώς, η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη σε φιάλη οξυγόνου, απαραίτητο για τη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων Covid-19.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Οι ΗΠΑ στέλνουν βοήθεια στην Ινδία για να αντιμετωπίσει το σφοδρό δεύτερο κύμα

T

«Η πλειονότητα των θυμάτων κατέληξε επειδή μετακινήθηκαν και απομακρύνθηκαν από τους αναπνευστήρες, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που πέθαναν από ασφυξία από τους καπνούς», ανέφεραν υπεύθυνοι του νοσοκομείου. Η πυρκαγιά - η οποία σύμφωνα με πηγές προκλήθηκε από αμέλεια, που πολλοί τη συνδέουν με την διαφθορά στο Ιράκ, αμέσως πυροδότησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα, με ένα hashtag που ζητούσε την απόλυση του υπουργού υγείας στο Twitter. Ο κυβερνήτης της Βαγδάτης Mohammed Jaber κάλεσε το υπουργείο Υγείας «να συστήσει εξεταστική επιτροπή, ώστε όσοι δεν έκαναν τη δουλειά τους να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

T

Ρεκόρ κρουσμάτων και αμφισβήτηση στα εμβόλια

Την Τετάρτη, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στο Ιράκ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, υψηλότερος από οποιοδήποτε αραβικό κράτος. Το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 15.217 θανάτους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν άρχισε η εξάπλωση της πανδημίας.

Το Ιράκ ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού τον περασμένο μήνα και έχει προμηθευτεί σχεδόν 650.000 δόσεις διαφορετικών εμβολίων - η πλειοψηφία μέσω δωρεάς ή μέσω του προγράμματος Covax, το οποίο βοηθά τα κράτη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να προμηθευτούν εμβόλια.

Από την Τετάρτη, 274.343 άτομα είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ανέφερε το υπουργείο. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας αντιμετώπισαν δυσκολίες για να πείσουν τους Ιρακινούς να εμβολιαστούν, ενόψει του εκτεταμένου σκεπτικισμού σχετικά με το εμβόλιο και την απροθυμία του κοινού να φορέσει μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Βρετανία: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά δεκάδων εκατ. εμβολίων της Pfizer

ΚορονοϊόςνεκροίΙράκπυρκαγιάΒαγδάτη