Κόσμος|28.04.2021 18:10

Τζόνσον: Αντιμέτωπος με έρευνα για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας

Newsroom

Eπίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ ξεκίνησε η βρετανική εκλογική επιτροπή λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως ίσως να έχει διαπραχθεί αδίκημα. Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πάντως, δήλωσε την Τετάρτη, 28 Απριλίου, πως πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε έκανε την πληρωμή. Όλα αυτά προκύπτουν οκτώ ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές στην Αγγλία, καθώς και τις εκλογές για τις τοπικές συνελεύσεις σε Ουαλία και Σκωτία.

H έρευνα πρόκειται να εξακριβώσει αν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την Eπιτροπή και αν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τελέσθηκε αδίκημα και ότι φυσικά, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την τέλεσή του, τότε η Eπιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: Υπό «πολιορκία» ο Μπόρις Τζόνσον – Το BBC επιβεβαιώνει τις δηλώσεις περί «πτωμάτων κατά χιλιάδες»

Πάντως, ερωτηθείσα τον περασμένο μήνα για την ανακαίνιση, η εκπρόσωπος του Τζόνσον δήλωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης. Ο Τζόνσον λαμβάνει κάθε χρόνο κονδύλι ύψους 30.000 λιρών, δηλαδή περίπου 35.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους πολίτες για τη συντήρηση και την επίπλωση της επίσημης κατοικίας του, αλλά όποιο επιπλέον ποσό θα πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο.

Κάποιοι υπουργοί έχουν ήδη πει ότι ο Τζόνσον έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος των εργασιών, αλλά είναι ασαφές πότε κατέβαλε τα χρήματα και εάν η ανακαίνιση, που φέρεται να κόστισε 200.000 λίρες, δηλαδή περίπου 230.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε αρχικά από κάποιου είδους δάνειο. Με βάση τους κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, ο Τζόνσον έπρεπε να το είχε δηλώσει. Οι επικριτές του τονίζουν ότι εφόσον τα κεφάλαια προήλθαν αρχικά από κάποιον υποστηρικτή του Συντηρητικού Κόμματος, τότε αυτό θα δημιουργούσε ζήτημα άσκησης επιρροής. 

Διαβάστε επίσης: Σάλος από τη δήλωση Τζόνσον: Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες

Μεγάλη ΒρετανίαέρευναΜπόρις Τζόνσον