Κόσμος|13.05.2021 09:32

Τουρκία: Το ΣτΕ ζητά εξηγήσεις για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από τον Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας ζήτησε από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και τη βία εξαιτίας φυλετικών διακρίσεων.

Το τουρκικό δικαστήριο προέβη στην κίνηση αυτή μετά από νομικές προσφυγές που έχει δεχτεί για αναστολή και ακύρωση της απόφασης αποχώρησης, ζητώντας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να υπερασπιστεί την απόφαση τόσο ως προς την αξία όσο και ως προς τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Μπαϊράμι στην Αγία Σοφία έπειτα από 87 χρόνια

Ανάμεσα σε εκείνους που άσκησαν προσφυγή ήταν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δικηγορικοί σύλλογοι και γυναικείες οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν έχει τη νομική δικαιοδοσία να λάβει μία τέτοια απόφαση μέσω προεδρικού διατάγματος, διότι το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη σύμβαση.

Η αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση προκάλεσε έντονη κριτική από τις χώρες της Δύσης και διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Η Τουρκία ήταν από τους πρώτους υπογράφοντες το έγγραφο-ορόσημο που συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2011.

Διαβάστε επίσης: Αιματηρές συγκρούσεις σε Ισραήλ και Παλαιστίνη με 16 παιδιά νεκρά - Επεσαν 1.500 ρουκέτες

έμφυλη βίαΣυμβούλιο της ΕπικρατείαςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία