Κόσμος|15.01.2019 09:31

Η Τουρκία ετοιμάζει νέα εισβολή στη Συρία παρά τις δηλώσεις Τραμπ

Γιώργος Σκαφιδάς

Κρίνοντας από όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο στη θεωρία (δηλώσεις αξιωματούχων) αλλά και στην πράξη (μετακινήσεις στρατευμάτων), το έδαφος φαίνεται να προετοιμάζεται πλέον για μια νέα… προεκλογική τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία υπό την ανοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Για μια εισβολή ενδεχομένως «μετρημένη», που θα περιορίζει μεν τους Κούρδους μαχητές (YPG, SDF) χωρίς όμως να μπορεί ακριβώς να παρουσιαστεί και ως «αντικουρδική».

Αυτό, βέβαια, με την εύλογη προϋπόθεση ότι έχουν συνοχή όλα όσα λέγονται και γίνονται τα τελευταία 24ωρα γύρω από το πολεμικό πεδίο της Συρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήρθε, με ένα νέο μπαράζ από τιτιβίσματα στο Twitter, τα ταράξει τα νερά προειδοποιώντας το καθεστώς Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ «πρόκειται να καταστρέψουν οικονομικά την Τουρκία εάν η τελευταία χτυπήσει τους Κούρδους».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν

Η επίµαχη δήλωση φαινοµενικά έρχεται σε απόλυτη αντίθεση µε όσα φιλοτουρκικά δήλωνε ο ίδιος ο Αµερικανός πρόεδρος µόλις πριν από έναν µήνα. Ο 72χρονος Τραµπ, ωστόσο, έστειλε παράλληλα και µια σειρά από άλλα µηνύµατα που περιπλέκουν το πλαίσιο, δίνοντας τροφή σε άλλου τύπου ερµηνείες, ενώ χθες το βράδυ είχε και τηλεφωνική συνοµιλία µε τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε έτοιµος να συνεργαστεί µε την Αγκυρα για να αντιµετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε επαναλάβει, μέσω Twitter, ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό και έχει ήδη ξεκινήσει. «Είναι τώρα η ώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας πίσω στην πατρίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας παράλληλα «τους Κούρδους να μην προκαλούν την Τουρκία», ενώ έκανε λόγο και για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας πλάτους 20 μιλίων (σ.σ. 30 χλμ)» εντός των συριακών εδαφών χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες.

Ζώνη ασφαλείας

Παίρνοντας «πάσα», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε χθες στο θέμα υποστηρίζοντας από την Άγκυρα ότι η ιδέα για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πλάτους 30 χλμ. εντός της βόρειας Συρίας αποτελεί… πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την οποία άρχισαν εσχάτως να συμμερίζονται και άλλοι λόγω της «αποφασιστικότητας» της Τουρκίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε, επίσης, με νόημα ότι «οι οικονομικές απειλές δεν οδηγούν πουθενά», ειδικά απέναντι σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία που «δεν καταλαβαίνει από απειλές». 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε εμφανιστεί «αισιόδοξος» ότι μπορεί να υπάρξει μια κάποιου είδους συμφωνία με την Τουρκία για το μέλλον των Κούρδων της Συρίας, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πομπέο και Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν, μάλιστα, να υπογραμμίζουν τη σημασία της συνέχισης των αμερικανοτουρκικών διαβουλεύσεων στο πλαίσιο μιας συντονισμένης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.   

Ακριβώς την ίδια ώρα ωστόσο, το τουρκικό καθεστώς εμφανίζεται να συγκεντρώνει στρατεύματα και άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη βόρεια Συρία, μεταξύ άλλων και στην περιοχή της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) με κατεύθυνση το συνοριακό πέρασμα Τζιλβεγκιοζού.

Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται, και μάλιστα κατά τρόπο «εντατικό», για μια στρατιωτική επιχείρηση των Τούρκων προς τη συριακή πόλη Μανμπίτζ και τελικό προορισμό… τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Εάν πιστέψουμε, μάλιστα, και τα δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας (εφημερίδα Yeni Şafak), τότε η Άγκυρα ετοιμάζεται να προχωρήσει στη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική εισβολή μετά το 1923, διασχίζοντας τα σύνορα και εισβάλοντας στα εδάφη της βόρειας Συρίας με περίπου 80.000 Τούρκους στρατιώτες.

Προεκλογική περίοδος

Εφημερίδες, βέβαια, όπως η ακραία προπαγανδιστική Yeni Şafak έχουν την τάση γενικώς να υπερβάλλουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν κλίμα. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι η τουρκική ηγεσία ετοιμάζεται για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία… εν όψει και των επερχόμενων τουρκικών δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου, με την προσδοκία η πολεμική ένταση να ανεβάσει τα ποσοστά του ισλαμοεθνικιστικού μετώπου των Ερντογάν και Μπαχτσελί. 

εισβολήΝτόναλντ ΤραμπΚούρδοιΣυρίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία