Κόσμος|24.05.2021 22:53

Λευκορωσία - Αεροπειρατεία: Στη φυλακή ο Προτασέβιτς - Βίντεο τον δείχνει κακοποιημένο

Newsroom

Στη φυλακή κρατείται ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε - που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους- εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και μάλιστα υποστηρίζει πως ο Προτασέβιτς δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα κρατικά μέσα από τη Λευκορωσία, δημοσίευσαν βίντεο του Προτασέβιτς στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που το ανήρτησε στο Twitter,  ο ίδιος πιέζεται για να ομολογήσει πως «σχεδίαζε ταραχές». Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος Hanna Liubakova, υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος έχει ξυλοκοπηθεί και ότι τα σημάδια στο κούτελό του είναι από χτυπήματα.

Στο βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο 26χρονος δημοσιογράφος  δηλώνει ότι «συνεργάζεται» με τις ανακριτικές αρχές. Λέει πως είναι καλά στην υγεία του και παραδέχεται ότι ήταν πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, το 2020. «Το προσωπικό μου συμπεριφέρεται με απολύτως ικανοποιητικό τρόπο και με σεβασμό στον νόμο. Συνεχίζω να συνεργάζομαι με τους ερευνητές», δηλώνει. Μάλιστα, αναφέρει πως βρίσκεται σε μια φυλακή υποδίκων στο Μινσκ και αρνείται ότι έχει καρδιολογικά προβλήματα.

T
T

Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία – Αεροπειρατεία: Ερευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση του Προτάσεβιτς

Νωρίτερα το δίκτυο NEXTA, στο οποίο έγραφε ο Προτάσεβιτς, αλλά και το AFP, ανέφεραν πως ο Προτάσεβιτς νοσηλεύεται με καρδιολογικά προβλήματα και σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μινσκ. Τα δίκτυα επικαλούνται πληροφορίες που φέρεται να έδωσε η ίδια η μητέρα του 26χρονου δημοσιογράφου. 

T

Το Μινσκ εμπλέκει την Χαμάς στην αεροπειρατεία

Οι Αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν πως μια απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, που το ανάγκασε να εκτρέψει αιφνίδια την πορεία του και να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν επιβαίνοντα αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Οι λευκορωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτό που είπαν ότι ήταν ένα μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας, καθώς αξιωματούχοι επιδιώκουν να εκτονώσουν μια αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για αυτό που δυτικές πρωτεύουσες καταγγέλλουν ως μια πράξη «κρατικής αεροπειρατείας». Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι η οργάνωση είχε οποιαδήποτε γνώση ή σύνδεση με το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ ενήργησε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και ένας ανώτερος αξιωματούχος μεταφορών διάβασε δυνατά αυτό που είπε ότι ήταν το μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας.

«Εμείς, οι στρατιώτες της Χαμάς, απαιτούμε το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την υποστήριξή της στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών, διαβάζοντας το κείμενο. «Υπάρχει μια βόμβα σε αυτό το αεροπλάνο. Εάν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας, η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους στις 23 Μαΐου», είπε ο αξιωματούχος.Ο Μπάρχουμ υπογράμμισε πως η Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ενωση: Οι «27» θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

αεροπειρατείαΡομάν ΠροτάσεβιτςΛευκορωσία