Κόσμος|24.05.2021 23:33

Σύνοδος Κορυφής: Απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη στη Λευκορωσία

Newsroom

Αποφασίσθηκαν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λευκορωσία ύστερα από την αεροπειρατεία σε πτήση της Ryanair. Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα των 27, απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Ευρώπης αλλά και των αεροδρομίων από λευκορωσικούς αερομεταφορείς, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία.

Παράλληλα το Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς και της συντρόφου του.

Επίσης αποφασίστηκε να επιβληθούν ατομικές κυρώσεις κατά αξιωματούχων που συνδέονται με την επιχείρηση, και καλούν τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με αυτό που ορισμένοι χαρακτηρίζουν «κρατική αεροπειρατεία».

Διαβάστε επίσης: Λευκορωσία – Αεροπειρατεία: Ερευνα της ΕΥΠ για πράκτορες στην πτήση του Προτάσεβιτς

Αναλυτικά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Λευκορωσία:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την αναγκαστική προσγείωση μιας πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών και την κράτηση του δημοσιογράφου Ραμάν Πρoτάσεβιτς και Σόφια Σαπέγκα, από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • ζητεί την άμεση απελευθέρωση των Ρομάν Προτάσεβιτς και Σοφία Σαπέγκα και να διασφαλιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους ·
  • καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει περαιτέρω στοχοθετημένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις προς το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση ·
  • καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία ·
  • καλεί το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης εναέριου χώρου της ΕΕ από τις αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και για την αποτροπή της πρόσβασης σε αερολιμένες της ΕΕ για πτήσεις που εκτελούν τέτοιες αεροπορικές εταιρείες
  • υποστηρίζει την αλληλεγγύη προς τη Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει δεσμευμένο στο θέμα.

T

ΚLM και Lyfthansa ανακοίνωσαν την διακοπή των πτήσεων

Η αεροπορική εταιρεία KLM, η ολλανδική θυγατρική της Air France-KLM θα διακόψει προσωρινά τις πτήσεις της πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Το ολλανδικό πρακτορείο ANP μετέδωσε αυτήν την πληροφορία λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα και η γερμανική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair. «Λόγω της παρούσης κατάστασης, διακόπτουμε προς το παρόν τις επιχειρήσεις μας στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», ανέφερε η γερμανική εταιρεία σε ανακοίνωσή που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη φυλακή ο Προτασέβιτς - Βίντεο τον δείχνει κακοποιημένο

Στo μεταξύ στη φυλακή κρατείται ο Λευκορώσος δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε - που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους- εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα. Αυτό αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και μάλιστα υποστηρίζει πως ο Προτασέβιτς δεν έχει παραπονεθεί για προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα μέσα από τη Λευκορωσία, δημοσίευσαν βίντεο του Προτασέβιτς στο οποίο, σύμφωνα με δημοσιογράφο που το ανήρτησε στο Twitter,  ο ίδιος πιέζεται για να ομολογήσει πως «σχεδίαζε ταραχές». Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος Hanna Liubakova, υποστηρίζει πως ο δημοσιογράφος έχει ξυλοκοπηθεί και ότι τα σημάδια στο κούτελό του είναι από χτυπήματα.

T


Νωρίτερα το δίκτυο NEXTA, στο οποίο έγραφε ο Προτάσεβιτς, αλλά και το AFP, ανέφεραν πως ο Προτάσεβιτς νοσηλεύεται με καρδιολογικά προβλήματα και σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Μινσκ. Τα δίκτυα επικαλούνται πληροφορίες που φέρεται να έδωσε η ίδια η μητέρα του 26χρονου δημοσιογράφου. 

T

Το Μινσκ εμπλέκει την Χαμάς στην αεροπειρατεία

Οι Αρχές της Λευκορωσίας δήλωσαν πως μια απειλή για τοποθέτηση βόμβας, που αποδείχτηκε ανύπαρκτη, στο επιβατικό αεροσκάφος της Ryanair, που το ανάγκασε να εκτρέψει αιφνίδια την πορεία του και να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ, όπου οι αρχές συνέλαβαν έναν επιβαίνοντα αντιφρονούντα δημοσιογράφο, ήταν γραμμένη στο όνομα της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς.

Οι λευκορωσικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα αυτό που είπαν ότι ήταν ένα μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας, καθώς αξιωματούχοι επιδιώκουν να εκτονώσουν μια αυξανόμενη διεθνή κατακραυγή για αυτό που δυτικές πρωτεύουσες καταγγέλλουν ως μια πράξη «κρατικής αεροπειρατείας». Ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, αρνήθηκε ότι η οργάνωση είχε οποιαδήποτε γνώση ή σύνδεση με το περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι το Μινσκ ενήργησε με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και ένας ανώτερος αξιωματούχος μεταφορών διάβασε δυνατά αυτό που είπε ότι ήταν το μήνυμα της απειλής για τοποθέτηση βόμβας.

«Εμείς, οι στρατιώτες της Χαμάς, απαιτούμε το Ισραήλ να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει την υποστήριξή της στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αεροπορίας του υπουργείου Μεταφορών, διαβάζοντας το κείμενο. «Υπάρχει μια βόμβα σε αυτό το αεροπλάνο. Εάν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας, η βόμβα θα εκραγεί πάνω από το Βίλνιους στις 23 Μαΐου», είπε ο αξιωματούχος.Ο Μπάρχουμ υπογράμμισε πως η Χαμάς «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Ανάγκη για «άμεσες, ισχυρές κυρώσεις» κατά της Λευκορωσίας

αεροπειρατείαΛευκορωσίαΡομάν Προτάσεβιτςεναέριος χώροςΕυρωπαϊκή Ένωση