Κόσμος|31.05.2021 22:31

Ερντογάν: Κανείς δεν θα εγκλωβίσει τη χώρα μας σε στείρες συγκρούσεις και σκοτεινά σενάρια

Μαρία Ζαχαράκη

Δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσίασε για άλλη μια φορά τα πρόσφατα «επιτεύγματα» της χώρας του, υποσχόμενος καλύτερες ημέρες στο λαό του.

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική άφησε αιχμές και πάλι. «Δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε σε κανέναν την ευχαρίστηση να εγκλωβίσει τη χώρα και το έθνος μας σε στείρες συγκρούσεις, ψευδείς ατζέντες και σκοτεινά σενάρια. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει δεόντως τις υποχρεώσεις της έναντι των διεθνών οργανισμών ασφαλείας, των οποίων είναι μέλος, ιδίως έναντι του ΝΑΤΟ», είπε.

Και όσον αφορά το εσωτερικό, υπενθύμισε το τζαμί στο Ταξίμ, αλλά και τα άλλα έργα που εγκαινίασε τελευταία, όπως ο πύργος τηλεπικοινωνιών σε λόφο της Κωνσταντινούπολης.

«Κάναμε τα θυρανοίξια την Παρασκευή στο τζαμί του Ταξίμ, που ήταν όνειρο του έθνους μας εδώ και 150 χρόνια. Το τζαμί στο Ταξίμ, το οποίο έχει ήδη γίνει ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της Κωνσταντινούπολης, έχει πάρει ήδη τη θέση του στην πόλη ως ένα δώρο από το έθνος μας για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην βλέπουν αυτό το έργο ως διαφορετικό ή ακόμη και σύμβολο για την Κωνσταντινούπολη μας.

«Ο φόβος του ήχου της μεγάλης Τουρκίας»

Πίσω από όσους ανησύχησαν που άκουσαν τον ήχο που αντιλάλησε από το τζαμί του Ταξίμ, υπάρχει ο φόβος του ήχου των βημάτων της ισχυρής και μεγάλης Τουρκίας. Κάποιοι μπορεί να το βλέπουν ως σύμβολο, αλλά να ξέρετε ότι ο πύργος στο λόφο Τσάμλιτζα είναι ένα από τα έργα σύμβολα αυτού του αιώνα. Η σιλουέτα του Βοσπόρου έχει αποκτήσει ένα ολοκαίνουργιο πρόσωπο», δήλωσε, υποσχόμενος ακόμη μεγαλύτερα έργα, ώστε η Τουρκία να αποκτήσει σημαντική θέση στον κόσμο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στο έθνος μας, να τοποθετήσουμε την Τουρκία στο πάνθεον των χωρών της δημοκρατίας και της οικονομίας», ανέφερε.

Για την οικονομία κατηγόρησε εμμέσως την αντιπολίτευση που προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας, την ώρα που φέτος κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο.

«Σήμερα, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που παρέχουν αποτελεσματική, ευρεία και συνεπή στήριξη στους πολίτες της, ανάλογα με το εθνικό της εισόδημα. Αυτή η αποφασιστικότητά μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα σαν να είναι όλα ρόδινα στον κόσμο και μόνο η Τουρκία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Τα στοιχεία για την ανάπτυξη ανακοινώθηκαν σήμερα. Το γεγονός ότι η οικονομία μας αυξήθηκε κατά 7% και κατατάσσεται δεύτερη μετά την Κίνα σημαίνει κάτι για το έθνος», σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 1.007 κρούσματα, 41 θάνατοι, 481 διασωληνωμένοι

Δολοφονία Βάρη: 14 κάλυκες από καλάσνικοφ δέχτηκε ο πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης

Διπλωματικές πηγές – Τι είπε ο Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτη η εμμονή στο «casus belli»

Απόπειρα αρπαγής στη Ραφήνα: Τι είπε η ανήλικη στους αστυνομικούς

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούποληΤουρκία