Κόσμος|15.06.2021 22:53

Πιέσεις της Μέρκελ στον Ερντογάν για Αιγαίο και Μεσόγειο

Newsroom

Σύμφωνα με αναλυτές ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τέθηκε υπό μεγάλη πίεση από τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους στο πλαίσιο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, μία μέρα μετά το τετ α τετ στις Βρυξέλλες, είναι ξεκάθαρο προς την Τουρκία το μήνυμα ότι αν θέλουν μια καινούρια σχέση με τη Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τελωνειακή Ένωση, όλα αυτά δηλαδη που συμπυκνώνονται ως «θετική ατζέντα» τότε πρέπει να σταματήσει η πολιτική των κανονιονοφόρων

Δε θα γίνουν δεκτές προκλήσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, δε θα ξαναγίνει αποδεκτό ούτε από τους ευρωπαίους, ούτε από τις ΗΠΑ, ένας ακόμα τσαμπουκάς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είτε βγάζοντας πλοία, είτε κάνοντας γεωτρήσεις. 

Η λύση αναφέρουν, ότι θα υπάρξει μόνο μέσω διαλόγου που θα οδηγήσει στο Δικαστήριο της Χάγης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open, το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο είναι ότι ακόμα και αν κάποιοι αναγνωρίζουν δίκιο του Ερντογάν σε κάποια ζητήματα, δε θα γίνει ξανά ανεκτή μια πολεμική πίεση προς την Ελλάδα ή την Κύπρο. 

«Όχι» της Γερμανίας στα σχέδια Ερντογάν 

Το Βερολίνο χθες διαμήνυσε στον τούρκο πρόεδρο ένα εμφατικό «όχι» στη λύση των δύο κρατών και «όχι» σε άλλες προκλήσεις στην Αμμόχωστο. 

Άλλωστε ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στην οποία αναφέρεται ότι Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για το Κυπριακό. 

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, γιατί υπάρχουν πληροφορίες από την Κύπρο ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα. 

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια mRNA: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Μη καταγεγραμμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες από το 2019

Μπαμπατζάν: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν

Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός – Δικαστικό ζήτημα

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΚυπριακόΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑιγαίοΤουρκίαΆνγκελα ΜέρκελΓερμανία