Κόσμος|16.06.2021 22:41

Βρετανία: «Βόμβα» από Ινστιτούτο Μπλερ - Ίσως χαθούν 6 εκατ. επαγγέλματα λόγω τηλεργασίας

Newsroom

Σχεδόν 6 εκατομμύρια επαγγέλματα που εξασφαλίζουν καλά χρήματα κινδυνεύουν να αφανιστούν από την Μεγάλη Βρετανία, αν η τηλεργασία  που εφαρμόστηκε λόγω κορονοϊού, συνεχιστεί, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ έπειτα από έρευνα που εκπόνησε.

Ειδικότερα, από τη μελέτη προκύπτει πως το «μαζικό πείραμα» με την εργασία εξ αποστάσεως που έγινε πράξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας άρχισε να αποδυναμώνει τους ρόλους εργασίας που είχαν καθιερωθεί με τα προηγούμενα πρότυπα σε συγκεκριμένα μέρη.

Τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν

Το αποτέλεσμα είναι τα καλά αμειβόμενα επαγγέλματα να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στη χώρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται θέσεις εργασίας γραφιστών, λογιστών και προγραμματιστών.

Η έκθεση, επίσης, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τόνι Μπλερ για την Παγκόσμια Αλλαγή, προειδοποίησε πως αν οι υπουργοί δεν αναλάβουν δράση άμεσα, θα υπάρξουν συνέπειες παρόμοιες με εκείνες που προκλήθηκαν τη δεκαετία του 1970, όταν χάθηκαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας.

Τα αριθμητικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 5, 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας - δηλαδή το 18% του εργατικού δυναμικού της χώρας - θα μπορούσαν να χαθούν. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχοντας θέσει σε εφαρμογή όλες τις ψηφιακές υποδομές για να είναι δυνατή η τηλεργασία, οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μεγαλύτερες, είναι πιθανό να συνεχίσουν με αυτήν ακόμη και μετά την πανδημία προκειμένου να μειώσουν τα γενικά έξοδα, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να προσλάβουν ταλέντα ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις και βρίσκονται σε καίριους ρόλους θα πρέπει να επιστρέψουν στα γραφεία».

Η προειδοποίηση ήρθε αφότου ο υπουργός Μάικλ Γκοβ ανέφερε πρόσφατα πως ορισμένοι χώροι εργασίας θα μπορούσαν να «μεταφερθούν» μόνιμα στο σπίτι, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ερωτηθείς για το αν η Μεγάλη Βρετανία θα επιστρέψει ποτέ στην κανονικότητα, απάντησε: «Υποψιάζομαι ότι μπορεί να υπάρξουν δύο τάσεις στην αγορά εργασίας. Νομίζω επίσης πως θα υπάρξουν αλλαγές ακόμα και στον τρόπο που ζούμε. Θα αλλάξουν πολλά».

Όλες οι ειδήσεις

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή - «Δεν είστε ο Παπανδρέου» - «Είσαι μπαταχτζής»

Άδεια αναψυχής: Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή

Κορονοϊός: «Kουρεύεται» η ενημέρωση – Όλο το παρασκήνιο

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Βιολογίας

Εμβόλια mRNA: Στο «μικροσκόπιο» περιστατικά μυοκαρδίτιδας – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

επαγγέλματαέρευναΜεγάλη ΒρετανίαΤόνι ΜπλερΚορονοϊόςτηλεργασία