Κόσμος|16.06.2021 21:44

Πούτιν - Μπάιντεν: Απομάκρυνση από τον Ψυχρό Πόλεμο - «Δεν είναι ώρα για αγκαλιές»

Newsroom

«Θετική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη την Τετάρτη 16 Ιουνίου επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Πρέπει να πω πως ο τόνος ολόκληρης της συνάντησης, που διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες ήταν καλός» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην αρχή της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και ακολούθησε την αντίστοιχη του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν υπήρχαν υπερβολικές αντιδράσεις...ούτε κάποια ενέργεια για την οποία διαφωνήσαμε υπερβολικά», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το κλίμα τη συνάντησης υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ώρα να αγκαλιαστούμε, αλλά δεν είναι ούτε η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που προηγήθηκαν. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν την επιστροφή των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα «Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Μπαίντεν:  Δεν συμφέρει κανέναν ο Ψυχρός Πόλεμος - Προειδοποίηση για Ναβάλνι

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «η ατζέντα μου δεν είναι εχθρική κατά της Ρωσίας ή εναντίον κάποιου άλλου, είναι απλώς υπέρ των Αμερικανών».

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι» κάνοντας ξεκάθαρη αναφορά στην υπόθεση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε. Μάλιστα για το τι θα συμβεί εάν πεθάνει ο Ναβάλνι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «είπα ξεκάθαρα στον πρόεδρο Πούτιν ότι οι συνέπειες για τη Ρωσία θα είναι οδυνηρές».

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως συζητήθηκε και η σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, και πως ο ίδιος έθεσε την ακλόνητη δέσμευση του για την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Πούτιν: «Ηταν εποικοδομητική συνάντηση»

Σε ερώτηση για το κλίμα της συνάντησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε: «Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά ακούσαμε τις θέσεις του άλλου. Θεωρώ πως ήταν εποικοδομητική συνάντηση». Τόνισε μάλιστα πως οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια. Παράλληλα σημείωσε πως έχει πάρει ικανοποιητικές εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τον χαρακτηρισμό «killer» που του είχε αποδώσει. Εκτός από την επιστροφή των πρεσβευτών στα πόστα τους ο Πούτιν υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές σκοπεύουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Επίσης, δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.



Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες μίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο για το ενδεχόμενο να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για αυτό».

Για τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως γνώριζε ότι μόλις επιστρέψει στη Ρωσία θα συλληφθεί. «Αυτός ο άντρας ήξερε πως παρανόμησε στη Ρωσία. Εχει καταδικαστεί δύο φορές» υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το CNN, παρακολουθεί με τους συμβούλους του τη συνέντευξη Πούτιν πριν τοποθετηθεί ο ίδιος για τη συνάντηση. 

Κάτι περισσότερο από 3 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες

Σημειώνεται πως οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλειμμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.

Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Χάος με τους δημοσιογράφους - Τσακωμοί μπροστά στους προέδρους - Αναμείχθηκε η ασφάλεια

Λίγες στιγμές πριν την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν φωτογραφήθηκαν από φωτορεπόρτερ, ωστόσο ακολούθησε αναταραχή με τους άνδρες της ασφάλειας του Ρώσου προέδρου να ωθούν έξω από την αίθουσα δημοσιογράφους. Οπως φαίνεται η ένταση ξεκίνησε διότι ορισμένοι δημοσιογράφοι εμπόδιζαν τους καμεραμαν να τραβήξουν πλάνα. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα τα όσα έλεγαν οι δύο άνδρες να ακούγονται μετά βίας. 

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ανίτα Κούμερ του Politico οι σκηνές ήταν χαοτικές. «Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», σημείωσε  η ανταποκρίτρια του Politico.

T

Η ίδια πρόσθεσε πως «η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει και παράλληλα τόνισε: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».

Όλες οι ειδήσεις

Σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή - «Δεν είστε ο Παπανδρέου» - «Είσαι μπαταχτζής»

Άδεια αναψυχής: Τι ισχύει για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή

Κορονοϊός: «Kουρεύεται» η ενημέρωση – Όλο το παρασκήνιο

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Βιολογίας

Εμβόλια mRNA: Στο «μικροσκόπιο» περιστατικά μυοκαρδίτιδας – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

ΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΤζο ΜπάιντενΗΠΑ