Κόσμος|18.06.2021 00:26

Μπάιντεν: Ομοσπονδιακή αργία για το τέλος της δουλείας η 19η Ιουνίου

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μαζί με την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις υπέγραψαν σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο κηρύσσεται ομοσπονδιακή αργία η 19η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα τιμάται στο εξής το τέλος της δουλειάς.

Ο νέος νόμος μνημονεύει την ημέρα κατά την οποία, το 1865, ένας στρατηγός της Συνομοσπονδίας του νότου ενημέρωσε μια ομάδα σκλάβων στο Τέξας ότι ο πρόεδρος Άμπραχαμ Λίνκολν τους είχε απελευθερώσει, πάνω από δύο χρόνια νωρίτερα, και εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού υπερψηφίστηκε ομόφωνα και από τη Γερουσία.

«Η Juneteenth σηματοδοτεί τόσο μια μακρά, σκληρή νύχτα υποδούλωσης όσο και μια υπόσχεση για ένα λαμπρότερο πρωινό» είπε ο Μπάιντεν ο οποίος συμπλήρωσε ότι η 19η Ιουνίου υπενθυμίζει «το φρικτό τίμημα που επέβαλε και εξακολουθεί να επιβάλει η δουλεία σε αυτή τη χώρα». 

Μπάιντεν: «Τα μεγάλα έθνη αγκαλιάζουν τις πιο οδυνηρές στιγμές τους»

Στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώπιον περίπου 80 μελών του Κογκρέσου, τοπικών αιρετών αξιωματούχων και ακτιβιστών επεσήμανε ότι «τα μεγάλα έθνη δεν αγνοούν τις πιο οδυνηρές στιγμές… τις αγκαλιάζουν».  Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και η 94χρονη Όπαλ Λι, δασκάλα από το Τέξας και ακτιβίστρια, που αγωνίστηκε σε όλη της την ζωή για την κατοχύρωση της «Juneteenth» ως εθνικής αργίας.  

Η 19η Ιουνίου γίνεται η ενδέκατη αναγνωρισμένη ομοσπονδιακή εορτή μαζί με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, την Ημέρα των Ευχαριστιών και της Ανεξαρτησίας, αλλά και την ημέρα μνήμης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Με δεδομένο ότι φέτος, πέφτει Σάββατο, η αργία για την κατάργηση της δουλείας μεταφέρθηκε για αύριο, Παρασκευή.

Όλες οι ειδήσεις

Γλυκά Νερά: Αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr για τον πιλότο - «Ήταν ο Νο1 ύποπτος από την αρχή»

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά: Ομολόγησε ο σύζυγος της Καρολάιν

Αρση μέτρων: Ανοίγουν κλειστοί κινηματογράφοι, παιδότοποι, λούνα παρκ

Ερευνα για τα 3 χρόνια Συμφωνίας των Πρεσπών: Το 52% συμφωνεί ότι ενίσχυσε την ειρήνη στα Βαλκάνια

Τζο ΜπάιντεναργίαΚάμαλα ΧάριςΗνωμένες Πολιτείες