Κόσμος|21.06.2021 19:39

Μπορέλ: Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ περνάει από την Κύπρο

Newsroom

υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν για την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σημείωσε επίσης, ότι μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, πριν μεταβεί στο Λίβανο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισήμανε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία επηρεάζονται από το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα παρακολουθήσει προσεκτικά την κατάσταση στην Κύπρο, προσπαθώντας να δοθεί ώθηση στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν στη Γενεύη. «Πιστεύω ότι αυτή είναι καλή ευκαιρία να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε ο Χάικο Μας

Η πρόοδος της Τουρκίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και επισήμανε ότι η 'Αγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι τη συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μάας στην εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Όλες οι ειδήσεις

Συντριβή αεροσκάφους στην Ηλεία: Επεσε 100 μέτρα από το πατρικό του χειριστή

Καταγγελία για βιασμό στα Πετράλωνα: Τι λέει η 50χρονη καθαρίστρια στο OPEN

Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Τρεις συλλήψεις με… αρχηγό κρατούμενο στον Κορυδαλλό

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά - Τα πρώτα λόγια από τον πατέρα του πιλότου: «Εχασα δύο παιδιά»

Ζοζέπ ΜπορέλσχέσειςΕΕΚύπρος