Κόσμος|23.06.2021 16:29

Τουρκική αντι - NAVTEX για το Αιγαίο το καλοκαίρι

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex για τα «διεθνή ύδατα» του Αιγαίου ως απάντηση στη NAVTEX της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρά τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, τις οποίες επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ, «Ελλάδα και Τουρκία έχουν δεσμευτεί να τηρούν το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Αθήνα το 1988 για μη πραγματοποίηση ασκήσεων και στρατιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη το μορατόριουμ που ορίζει το μνημόνιο, η Τουρκία δεν ανακοίνωσε δραστηριότητες ασκήσεων στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, δεν συμμορφώθηκε με το μνημόνιο και ανακοίνωσε ασκήσεις για το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου που ορίζει το μορατόριουμ. Παρά το σεβασμό της Τουρκίας απέναντι στο μορατόριουμ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η Ελλάδα δεν προέβη σε καμία αλλαγή, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις επιταγές του μορατόριουμ.

Για την Τουρκία, η οποία παρακολουθεί στενά τις πρακτικές της Ελλάδας να παραβιάζει το μορατόριουμ, κατέστη απαραίτητο να αντιδράσει στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Επομένως, με Navtex που δημοσίευσε η Τουρκία στις 22 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν οι περιοχές, όπου θα διεξαχθούν ασκήσεις, στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου».

Όλες οι ειδήσεις

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Τέλος η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους – Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Συμφωνία των Πρεσπών: «Παγώνει» η κατάθεση στη Βουλή των συμβάσεων με τη Βόρεια Μακεδονία

Δολοφονία - Ζάκυνθος: Παραδόθηκε στις Αρχές ο εφοπλιστής που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση

Έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν από το Μάτι: Στοίβες τα ξερόκλαδα-εστίες πυρκαγιάς στη Λεωφόρο Μαραθώνος

ΤουρκίαNAVTEXΑιγαίοελληνοτουρκικά