Κόσμος|04.07.2021 22:22

Φωτιά στην Κύπρο: Θρήνος για 4 νεκρούς - Τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά

Newsroom

Τέσσερις νεκρούς και πολλές καταστροφές αφήνει πίσω της η άνευ προηγουμένου φωτιά που ξέσπασε στην Κύπρο το Σάββατο και τέθηκε τελικά υπό έλεγχο το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών της Κύπρου πρόκειται για την μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδορς της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε λόγο για «την μεγαλύτερη τραγωδία» που έζησε η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σημειώνεται πως για την πυρκαγιά κρατείται ένας 67χρονος, ο οποίος κατηγορείται με το αδίκημα του εμπρησμού

Η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού, Ολύβια Μιχαηλίδου με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ σημείωσε πως δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελάχιστες μικροεστίες. Παράλληλα τόνισε πως τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας που ασχολούνταν με το έργο της κατάσβεσης έχουν αποδεσμευτεί «και έχουμε επικεντρωθεί στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα άτομα τα οποία εξακολουθούν να είναι μακριά από τις οικίες τους».

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά - Ξεκινά διαδικασία αποκατάστασης των κατοίκων

Νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Κύπρου Νιόβη Παρισσινού δήλωσε ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μέχρι την οριστική κατάσβεση όλων των εστιών πυρκαγιάς». Παράλληλα τόνισε ότι «μετά τις αποτελεσματικές ρίψεις των ελλαδικών και ισραηλινών πτητικών μέσων και τον περιορισμό των εστιών, οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών επιθεώρησαν τις πληγείσες κοινότητες, οι οποίες και χαρακτηρίζονται πλέον ασφαλείς».

AP

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η σύσταση συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού τα οποία και ξεκινούν άμεσα  τη διαδικασία της καταγραφής και των εκτιμήσεων όπως η σχετική οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναλυτικότερα απόφασίστηλαν τα εξής:

  1. Μεταφορά όσων έχουν ανάγκη στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες, πέραν των 28 ατόμων που, ήδη, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας.
  2. Ολοκλήρωση της καταγραφής και της εκτίμησης όλων των ζημιών στα οικιστικά, αλλά και εμπορικά υποστατικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και υποβολή των σχετικών εκθέσεων στον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων.
  3. Καταβολή εφάπαξ ποσού στους πληγέντες στη βάση κριτηρίων που θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Εσωτερικών.
  4. Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αφού εντός της ημέρας αναμένεται να έχει αντικατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κοινότητες Επταγώνια, Κλωνάρι και Ακαπνού, ενώ θα εγκατασταθούν ηλεκτρογεννήτριες στις κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς, Οδού, Οράς, Αρακαπά και Διερώνας".
AP

Τέσσερις νεκροί από τη φωτιά - Κάηκαν σπίτια εκκενώθηκαν χωριά

Αιγύπτιοι εργάτες, οι οποίοι αγνοούνταν από το Σάββατο είναι οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά στην Οδού της Κύπρου. Οι εργάτες αγνοούνταν από το απόγευμα του Σαββάτου και εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής λίγα μέτρα από το φορτηγάκι με το οποίο προσπαθούσαν να διαφύγουν από την φωτιά. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Οδούς Μενέλαο Φιλίππου, οι τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 25 μέχρι 30 ετών, ήταν εποχιακοί εργάτες στον ίδιο εργοδότη και εργάζονταν σε θερμοκήπιο ντοματών στην Οδού. Πρόσθεσε πως, όταν λήφθηκε απόφαση για εκκένωση της Οδού, οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταβούν στην πλατεία, αλλά φαίνεται ότι τα θύματα που βρίσκονταν σε αγροτική περιοχή δεν κατάφεραν να μεταβούν στο συγκεκριμένο σημείο.

AP

Οι τέσσερις προσπάθησαν να φύγουν από την κοινότητα με ένα φορτηγάκι και κατευθύνονταν πάνω από τη βουνοπλαγιά, αφού οι φλόγες ήταν κάτω από το βουνό προς τα πάνω, ωστόσο πιθανόν λόγω του πυκνού καπνού από φωτιά, δημιουργήθηκε σύγχυση με αποτέλεσμα το φορτηγάκι να ανατραπεί. Τα τέσσερα άτομα βγήκαν από το φορτηγάκι και προσπάθησαν να διαφύγουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν και απανθρακώθηκαν. Ο τελευταίος εργάτης εντοπίστηκε περίπου 300 μέτρα από το όχημα, κάτι που αποδεικνύει πως προσπάθησε να διαφύγει αλλά τελικά δεν έγινε κατορθωτό.

Συνελήφθη 67χρονος: «Εγώ κάλεσα την Πυροσβεστική» ισχυρίστηκε

Ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λεμεσού παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής ο 67χρονος ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για την φωτιά στον Αρακαπά. Σύμφωνα με το philenews.gr, ο 67χρονος ισχυρίζεται ότι κάλεσε ο ίδιος από το κινητό του την Πυροσβεστική και αρνήθηκε ότι ο ίδιος την προκάλεσε. Μάλιστα δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, παρόλο που βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα του εμπρησμού

AP

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο  δικαστήριο, η αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία ότι το μεσημέρι του Σαββάτου στις 13:00 ο ύποπτος εθεάθη να αναχωρεί με το αυτοκίνητό του από το περιβόλι του σε τοποθεσία στο χωριό Αρακαπάς. Την ίδια στιγμή η πυρκαγιά εθεάθη να μαίνεται σε καλαμιώνα στην κοίτη ποταμού που εφάπτεται του χωραφιού του. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία στο σημείο δεν εθεάθη οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. 

Από την πλευρά του ο 67χρονος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι κάλεσε ο ίδιος από το κινητό του στο 112 αναφέροντας σε μάρτυρα ότι στις 13:53 ξεκίνησε η φωτιά. Σε κατάθεση που λήφθηκε από άλλο μάρτυρα, ανέφερε ότι είδε τον ύποπτο στο χωράφι να κινείται πεζός προς το όχημά του και στη συνέχεια μετά από λίγα λεπτά αντιλήφθηκε καπνό κοντά στο χωράφι του υπόπτου όπου και ξέσπασε η φωτιά. 

AP

Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974. «Από χθες το απόγευμα [σ.σ. απόγευμα Σαββάτου 3 Ιουλίου], ήμουν στο Συντονιστικό Κέντρο, σήμερα είμαι εδώ και είχα μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής των αρμοδίων τμημάτων, από τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, που είχαν τον συντονισμό των οικείων Τμημάτων, όπως, επίσης, από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον αρχηγό της Αστυνομίας και από την Πολιτική Άμυνα. Γενικότερα διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησαν, δυστυχώς, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί».

Συλλυπητήρια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς έστειλε με ανάρτησή του στο Twitter, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο πρόσθεσε πως «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη μας είναι στους πυροσβέστες που μάχονται και τους πληγέντες. Τόνισε μάλιστα πως η Ελλάδα «συμπαραστέκεται έμπρακτα στον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση με την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

T

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου για συρροές κρουσμάτων - Στο τραπέζι μέτρα και έλεγχοι

Νέα μέτρα: Αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους - Όλες οι αλλαγές στις μετακινήσεις

Πανελλήνιες 2021: Γιατί η Ελάχιστη Βάση δεν επηρεάζει τις Στρατιωτικές Σχολές

Γλυκά Νερά: Δεν έκλεισε η υπόθεση - Αναζητούν το κίνητρο δολοφονίας της Κάρολαϊν

πυρκαγιάφωτιάπυροσβεστικήΚύπρος