Κόσμος|13.07.2021 21:29

Τουρκία: Στο ΥΠΕΞ της Άγκυρας κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης για την Γαλατάσαραϊ

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, κ. Διάμεση, για να του εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του για τη συμπεριφορά που επέδειξε η Ελλάδα στην τουρκική ομάδα Γαλατάσαραϊ.

Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: Δεν ταιριάζει σε γείτονα και στο πνεύμα του αθλητισμού η ελληνική συμπεριφορά

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκίν, καταδίκασε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην αποστολή της Γαλατασαράι. «Αυτή η αντιμετώπιση δεν ταιριάζει ούτε στις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε στο αθλητικό πνεύμα», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».

Ο Τούρκος πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές προβαίνουν πολύ συχνά σε δηλώσεις ότι δεν παίρνουν θέση, ειδικά απέναντι σε μία τουρκική ομάδα, σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι «Όμως, δεν είμαι σίγουρος πόσο πειστικό είναι αυτό».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι κανόνες γι’ αυτό του ζήτημα είναι σαφείς:

«Η αποστολή έρχεται. Λένε, ‘Κοιτάξτε, αυτοί είναι οι κανόνες μας. Θα κάνουμε δειγματοληπτικά rapid τεστ. Ένα από αυτά τα τυχαία τεστ έγινε στον Φατίχ Τερίμ (προπονητής). Και δεν έφερε αντίρρηση. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Κάνουν τυχαία τεστ σε τρία, πέντε άτομα. Σε κάποιο σημείο (οι ελληνικές αρχές) λένε ‘Όχι, δε θα γίνει έτσι, θα το κάνουμε σε όλους σας. Ακόμη και σε εκείνους που πέρασαν από το σημείο ελέγχου με το τεστ και επιβιβάστηκαν στο λεωφορείο τους ζητήθηκε να γυρίσουν πίσω. Επίσης, ακύρωσαν την είσοδο εκείνων που είχαν ήδη εισέλθει. Και ο προπονητής είπε, ‘Είπατε ότι θα παίρνατε δειγματοληπτικά και τώρα λέτε ότι θα το κάνετε σε όλους’.

Οι ελληνικές αρχές απάντησαν ότι αυτή ήταν η διαδικασία. Στη συνέχεια, ο προπονητής είπε ‘Εντάξει, θα επιστρέψουμε στην Τουρκία’».

Οι οδηγίες από την Άγκυρα έλεγαν «επιστροφή»

Ο Τούρκος πρέσβης σχολίασε πως «τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και οι κρατικές αρχές μας ενημερώθηκαν για την κατάσταση και ελήφθησαν οδηγίες τους. Οι οδηγίες από την Άγκυρα κοινοποιήθηκαν επίσης στην αποστολή μας».

«Επέδειξαν υπομονετική και αξιοπρεπή στάση»

«Τόσο ο προπονητής, το τεχνικό προσωπικό, οι διαχειριστές όσο και οι παίκτες, όλοι επέδειξαν εξαιρετικά υπομονετική και αξιοπρεπή στάση. Διατήρησαν τη σωστή στάση τους απέναντι στην άσχημη μεταχείριση που υπέστησαν. Όταν κατέστη σαφές ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει, τότε ο προπονητής είπε στην ομάδα ‘επιστρέφουμε’», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οζούγκεργκιν.

Εν συνεχεία, ο Τούρκος πρέσβης εκφράζοντας τη λύπη του για την κατάσταση, πρόσθεσε ότι:

«Είναι λυπηρό να αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο κλίμα, όταν περιμένεις έναν φιλικό αγώνα. Αυτή η μεταχείριση δεν ταιριάζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας ούτε στο αθλητικό πνεύμα. Κανείς στην αποστολή δεν αντιτάχθηκε στην τυχαία διενέργεια τεστ σε ορισμένα από τα μέλη της αποστολής. Όταν θέλησαν να το εφαρμόσουν σε όλους, η κατάσταση άλλαξε. Δεν το είπαν εξαρχής».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η ομάδα ποδοσφαίρου Γαλατάσαραϊ, η οποία ταξίδεψε στην Ελλάδα για έναν φιλικό αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού, αποφάσισε να επιστρέψει από την Αθήνα ως απάντηση στην άρνηση των ελληνικών αρχών να αποδεχθούν τον νέο τύπο τεστ για τον κορονοϊό (Covid-19)’ και την ‘αγενή’ συμπεριφορά τους».

Όλες οι ειδήσεις

Εστίαση:Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό εργαζομένων

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Έρχεται τριήμερος καύσωνας

Eμβολιασμός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Πανελλήνιες 2021: Aνοδος των βάσεων και πάνω από 25.000 μαθητές εκτός ΑΕΙ

Ο «σκαραβαίος του Ιωνίδη»: Το αρχαίο ελληνικό αριστούργημα πωλήθηκε στη Νέα Υόρκη – Ίσως όμως να μην έπρεπε

τουρκικό ΥΠΕΞΓαλατάσαραϊΤουρκία