Κόσμος|21.07.2021 10:36

Pegasus Project – Νέες αποκαλύψεις: Κατασκόπευαν τον Μακρόν και άλλους 13 ηγέτες;

Newsroom

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε την Τρίτη ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Forbidden Stories.

Pegasus Project: Κατασκόπευαν και τον Μακρόν;

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Forbidden Stories, τα κινητά τηλέφωνα δέκα πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και τριών προέδρων, έγιναν στόχοι κατασκοπείας με το σύστημα Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία. «Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Η έρευνα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσον η διείσδυση στα κινητά-στόχους ήταν επιτυχής, εάν δεν εξεταστούν τα ίδια τα κινητά. Για ευνόητους λόγους, αυτό δεν ήταν εφικτό για τα κινητά των αρχηγών κρατών. Ωστόσο, εξετάστηκαν άλλα κινητά που εμφανίζονται ως στόχοι στη λίστα των 50.000 αριθμών και προσδιορίσθηκε ότι όντως μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό που παραδίδει τον έλεγχο του τηλεφώνου στην NSO. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διείσδυση του λογισμικού παρακολούθησης στο τηλέφωνο-στόχο προσδιορίζεται χρονικά μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφότου το κράτος-πελάτης έδωσε τη σχετική εντολή στην NSO.

Oι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις έχουν προξενήσει πολιτικό σεισμό σε χώρες όπως η Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι φέρεται να παρακολουθούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι και μεγάλο αριθμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Στο Μεξικό, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι αν το συμβόλαιο της NSO με την κυβέρνησή του παραμένει ενεργό, θα ακυρωθεί αμέσως. Πενήντα άνθρωποι στο περιβάλλον του Ομπραδόρ έγιναν στόχοι της παρακολούθησης από το λογισμικό που προμηθεύθηκαν οι υπηρεσίες του Μεξικού ενόσω εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελίαν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, μεταξύ των αριθμών που μπήκαν στο στόχαστρο της παρακολούθησης ήταν και ενός Αμερικανού διπλωμάτη, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης της NSO υποστήριξε στην εφημερίδα Washington Post ότι κάποιες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το λογισμικό παρακολούθησης βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Σαλέβ Χούλιο δήλωσε ότι αμφισβητεί κατά πόσον οι αναφορές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού θα ερευνηθούν.

Όλες οι ειδήσεις

NBA: Μυθικός Γιάννης Αντετοκούνμπο, οδήγησε στο πρωτάθλημα τους Μπακς

Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Ξεκινούν την Παρασκευή με οχήματα Δήμων και προσωπικό από Κέντρα Υγείας

ΥΠΕΞ ΗΠΑ για Βαρώσια: Η Τουρκία να ανακαλέσει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση

H επόμενη ημέρα μετά τις «νάρκες» Ερντογάν και τα μηνύματα Σαμαρ

κατασκοπείαΓαλλίαΕμανουέλ Μακρόνpegasus project