Κόσμος|10.08.2021 13:13

Φωτιά - Τουρκία: Αντιδρά η αντιπολίτευση μετά τη δέσμευση Τσαβούσογλου να στείλει πυροσβεστικά στην Ελλάδα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα για να τη βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες Δευτέρα.

Η υπόσχεση του Τσαβούσογλου δημιούργησε σύγχυση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Πριν από δύο εβδομάδες, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές, ξέσπασε μαζί κι ένα σκάνδαλο για την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού διαπιστώθηκε ότι η χώρα δεν διέθετε ούτε ένα κατασβεστικό αεροσκάφος για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, που απείλησαν από τουριστικά θέρετρα μέχρι και σταθμούς ενέργειας στα νότια της Τουρκίας.

Τα αεροπλάνα της Υπηρεσίας Εναέριας Προστασίας δεν μπορούν να εκτελέσουν αποστολές, είπε ο Ερντογάν στις 30 Ιουλίου.

Τα αεροσκάφη έχουν μετατραπεί σε κοτέτσια και φωλιές για αρουραίους, δήλωσε ο Γιουνούς Κιλίτς, ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, στις 3 Αυγούστου.

Ως αποτέλεσμα, με έναν στόλο έξι αεροσκαφών που ανήκουν στην Υπηρεσία Εναέριας Προστασίας να «κάθονται» σε άθλια κατάσταση κάτω από τα υπόστεγα, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο ενοικίασης 3 αεροσκαφών από τη Ρωσία και δέχτηκε προσφορές αεροσκαφών από την Ισπανία, την Κροατία και την Ουκρανία.

«Η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα για αεροσκάφη. Προσπαθούμε να εξετάσουμε. Με την εκτόνωση των δικών μας πυρκαγιών, αν μπορούμε να τα παρέχουμε, θα τα παράσχουμε στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

O δημοσιογράφος της εφημερίδας «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και είναι μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στην Τουρκία, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αρνήθηκαν να αγοράσουν ακόμη κι ένα ελικόπτερο για εμάς, αλλά όταν ξέσπασε φωτιά στην Ελλάδα, στέλνουν ξαφνικά 2 αεροπλάνα. Πρέπει να πούμε «είμαστε Έλληνες πολίτες» για να σώσουμε τα δάση μας; Δυστυχώς, η Τουρκία έχει γίνει ένα κράτος όπου οι Τούρκοι πολίτες είναι ένοχοι και ύποπτοι, χάρη στις πολιτικές του ΑΚΡ».

«Εσείς οι ίδιοι είχατε δηλώσει ότι δεν υπάρχει πυροσβεστικό αεροσκάφος στο στόλο μας. Ανατρέξτε στη μνήμη σας, τουλάχιστον μην κοροϊδεύετε το λαό μας. Είθε ο Αλλάχ να σας φωτίσει», είναι μερικά από τα σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικά και τα σχόλια των χρηστών στο twitter

«Ποια αεροπλάνα φίλε;;; Αφού δεν έχουμε κανένα…»

T

«Καλημέρα γείτονα. Δεν είναι για εμάς. Μόνο για την Ελλάδα» και η ανάρτηση πλαισιώνεται από μία φωτογραφία με τα απαρχαιωμένα κατασβεστικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

T

CHP: «Ο Ερντογάν να ζητήσει συγνώμη, όπως ο Μητσοτάκης»

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Φαίκ Οζτράκ, εξαίροντας τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο για την ολιγωρία που επέδειξε η κυβέρνησή του απέναντι στις πυρκαγιές που έκαψαν τη νότια Τουρκία.

«Ο Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ενώπιον του ελληνικού λαού και ζήτησε συγγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκρισή του στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο διοικητής της πολεμικής αεροπορίας παραιτήθηκε επειδή δεν κατάφερε να προετοιμάσει εγκαίρως τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σε εμάς, όλοι κάθονται στη θέση τους και παίρνουν και μπράβο.

Το λέω για άλλη μια φορά. Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος που δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα σε αυτές τις πυρκαγιές. Ένας πρόσθετος προϋπολογισμός θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα. Πρέπει να δοθούν ακριβείς πληροφορίες στη βουλή και, τέλος, όποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστερημένη ανταπόκριση να παραιτηθεί», είπε.

Οι πυρκαγιές στα νοτιοδυτικά της Τουρκίας άφησαν πίσω τους 8 νεκρούς και περισσότερους από 35.000 ανθρώπους χωρίς σπίτι.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά: Στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη

Φωτιά: Αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά ζητεί η Γεννηματά

Φωτιά Αρκαδία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο – Πέρασε μέσα από οικισμούς

Φωτιά Ilyushin Il-76: Τα θηριώδη ρωσικά αεροσκάφη που στέλνει η Ρωσία για τις πυρκαγιές

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνφωτιάΤουρκίαπυρκαγιέςφωτιά τώρα