Κόσμος|21.01.2019 14:31

Σκληρή απάντηση Ισραήλ σε Ιράν: θα πληρώσει για τις απειλές του

Newsroom

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία είχαν κυρίως στόχο στρατιωτικές θέσεις που έχει εγκαταστήσει το Ιράν και προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα υποστεί συνέπειες για τις απειλές της ότι θα καταστρέψει το Ισραήλ.

«Δρούμε τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των συριακών δυνάμεων που είναι συνεργοί στην ιρανική επίθεση», σημείωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του.

«Θα πλήξουμε οποιονδήποτε προσπαθεί να μας βλάψει. Οποιοσδήποτε απειλεί να μας εξαλείψει, φέρει πλήρη ευθύνη», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν θα αφήσει έτσι «τις επιθετικές ενέργειες» του Ιράν υπογράμμισε επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του κατάφερε «σοβαρό πλήγμα» κατά του Ιράν στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη πυραύλου κατά του εδάφους του.

«Η αεροπορία κατάφερε χθες (Κυριακή) το βράδυ ένα σοβαρό πλήγμα κατά των ιρανικών στόχων στη Συρία μετά τη ρίψη από το Ιράν από εκεί ενός πυραύλου προς το Ισραήλ. Δεν θα αφήσουμε να περάσουν επιθετικές ενέργειες αυτού του είδους» σημείωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία που εκφώνησε με αφορμή τα εγκαίνια ενός νέου αεροδρομίου κοντά στην Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ.

Ιράν: Θα εξαφανίσουμε το Ισραήλ από τη Γη

Ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας του Ιράν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει το Ισραήλ «και να το εξαλείψει από τη Γη», μετά την τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών στη Συρία.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Aziz Nasirzadeh, έκανε την παραπάνω δήλωση μετά από μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων από το Ισραήλ στις ιρανικές δυνάμεις νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Οι Ισραηλινοί έπληξαν τις ιρανικές εγκαταστάσεις πυρομαχικών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, έναν Ιρανικό χώρο πληροφοριών και ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

«Οι νέοι στην αεροπορία είναι πλήρως έτοιμοι και ανυπόμονοι να αντιμετωπίσουν το Σιωνιστικό καθεστώς και να το εξαλείψουν από τη Γη», δήλωσε ο επικεφαλής της αεροπορίας σύμφωνα με το Young Journalist Club, έναν ιστοχώρο που επιβλέπεται από την κρατική τηλεόραση.

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια, το Ισραήλ επιβεβαίωσε τις επιθέσεις.  

Σε αντίποινα, οι Ιρανοί εκτόξευσαν έναν πύραυλο στο βόρειο Ισραήλ, όμως η επίθεση αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα των Ισραηλινών. 

Στο επικίνδυνο «παιχνίδι» ενεπλάκησαν και οι δυνάμεις του Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι απέτρεψαν επιθέσεις Ισραηλινών στα νότια της Συρίας. 

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανέφερε ότι τα συριακά συστήματα αεράμυνας -που έχει χορηγήσει η Μόσχα- κατάφεραν να αναχαιτίσουν πάνω από 30 πυραύλους των Ισραηλινών. 

Από τις επιθέσεις των Ισραηλινών σε συριακό έδαφος έχουν, κατά πληροφορίες, σκοτωθεί 11 Ιρανοί και Σύριοι στρατιώτες. 

Το IDF, ο στρατός του Ισραήλ, βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή στα Υψίπεδα του Γκολάν, με τους αναλυτές να παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις. 

Η επίθεση στη Δαμασκό
Την Κυριακή το πρωί σε γειτονιά νότια της Δαμασκού, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και τη συριακή τηλεόραση.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι 'Αμπντελ Ραχμάν, ήταν μια «ισχυρή έκρηξη», η οποία «δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό ή από επίθεση αυτοκτονίας». «Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, αλλά δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε πόσοι», δήλωσε στο AFP.

«Μετά την έκρηξη ακολούθησαν πυρά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε γραφείο υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού στη νότια Δαμασκό.

Είναι η πρώτη επίθεση στη συριακή πρωτεύουσα τον τελευταίο έναν και πλέον χρόνο, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

Η κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα πως έκρηξη είχε ακουστεί κοντά σε εθνική οδό νοτίως της Δαμασκού, και επικαλείτο τις "πρώτες αναφορές που υποδήλωναν τρομοκρατική ενέργεια".

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει σκοτώσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει αναγκάσει περισσότερο από τον μισό πληθυσμό που ήταν στη χώρα πριν από τον πόλεμο να εγκαταλείψει τις εστίες του, ενώ παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις έχουν εμπλακεί στη σύγκρουση με κάποιον τρόπο

ΙσραήλΙράν