Κόσμος|21.01.2019 16:07

Ο «κινητός θεός» της Ινδίας πέθανε σε ηλικία 111 ετών

Newsroom

Ο αιωνόβιος Ινδός μοναχός, που ήταν ευρύτερα γνωστός με τον χαρακτηρισμό «κινητός θεός», πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 111 ετών, κάνοντας τους χιλιάδες ακολούθους τους να συγκεντρωθούν στο μοναστήρι που ζούσε, σε πόλη της νότιας Ινδίας. 

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Shivakumara Swami ήταν ο ηγούμενος της μονής και επικεφαλής της κοινότητας Lingayat. Η κοινότητα αυτή ακολουθεί τις διδασκαλίες του ποιητή και κοινωνικού αναμορφωτή του 12ου αιώνα Basavanna, ο οποίος απέρριπτε την κυριαρχία των Βραχμάνων στην ιεραρχία της κάστας των Χίντου. 

Τα τοπικά μέσα έπαιξαν εικόνες του νεκρού μοναχού σε καθιστή στάση, περιστοιχισμένου από τους πιστούς που συρρέρουν για να τον αποχαιρετίσουν. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi δήλωσε πως ο Swami είχε αφιερώσει τη ζωή του στη βοήθεια ανθρώπων που αντιμετώπιζαν φτώχεια, πείνα και αδικία, ενώ σε μήνυμά του στο twitter έγραψε: «Προσευχή και αλληλεγγύη στους αμέτρητους πιστούς του που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο». 

T

Η πολιτεία της Karnataka που ανήκει το μοναστήρι κήρυξε τριήμερο πένθος και παρήγγειλε στα σχολεία και τα κρατικά γραφεία να παραμείνουν κλειστά την Τρίτη. 

θεόςνεκρόςΙνδίαμοναχός