Κόσμος|18.08.2021 13:30

Αφγανιστάν: Η συγκλονιστική ιστορία της Najia που έπεσε νεκρή από τα χέρια Ταλιμπάν

Newsroom

Η Najia βρισκόταν στο σπίτι με τους τρεις μικρούς της γιους και την κόρη της σε ένα μικρό χωριό στο βόρειο Αφγανιστάν, όταν μαχητές των Ταλιμπάν χτύπησαν την πόρτα τους.

Η κόρη της Najia, η 25χρονη Manizha, ήξερε ότι έρχονταν - η μητέρα της τής είχε πει ότι είχαν κάνει το ίδιο πράγμα τις προηγούμενες τρεις ημέρες, απαιτώντας να μαγειρέψει φαγητό για έως και 15 μαχητές.

«Η μητέρα μου τους είπε: "Είμαι φτωχή, πώς μπορώ να σας μαγειρέψω;"», είπε η Manizha. «(Οι Ταλιμπάν) άρχισαν να τη χτυπούν. Η μητέρα μου κατέρρευσε και τη χτύπησαν με τα όπλα τους - τα AK47», είπε.

Η Manizha είπε ότι φώναξε στους μαχητές να σταματήσουν. Εκείνοι σταμάτησαν για μια στιγμή προτού ρίξουν μια χειροβομβίδα στο διπλανό δωμάτιο και φύγουν καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν, είπε. Η μητέρα τεσσάρων παιδιών πέθανε από τον ξυλοδαρμό.

Η φονική επίθεση της 12ης Ιουλίου στο σπίτι της Najia στην επαρχία Faryab ήταν μια ανατριχιαστική προεπισκόπηση της απειλής που αντιμετωπίζουν πλέον οι γυναίκες σε όλο το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Το CNN χρησιμοποιεί ψευδώνυμα για τις Najia και Manizha για να προστατεύσει την ταυτότητά τους για λόγους ασφαλείας.

Μέσα σε 10 ημέρες, οι μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν δεκάδες επαρχιακές πρωτεύουσες που έμειναν ευάλωτες από την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων.

Η ταχύτητα της προέλασης των μαχητών αιφνιδίασε τους ντόπιους.

Ορισμένες γυναίκες δήλωσαν ότι δεν είχαν χρόνο να αγοράσουν μπούρκα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες των Ταλιμπάν που προβλέπουν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες και να συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Για τις γυναίκες του Αφγανιστάν, η μπούργκα αντιπροσωπεύει την αιφνίδια και καταστροφική απώλεια δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν επί 20 χρόνια - το δικαίωμα να εργάζονται, να σπουδάζουν, να μετακινούνται και ακόμη και να ζουν ειρηνικά - και φοβούνται ότι δε θα ανακτηθούν ποτέ.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Άρχισε η πίεση στα νοσοκομεία – Προετοιμασίες για νέο μεγάλο κύμα εισαγωγών

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Στάχτη πάνω από 80.000 στρέμματα

Φωτιά στα Βίλια: Παρ’ ολίγον σύγκρουση στον αέρα του Ιλιούσιν με ελικόπτερο – Ηχητικό ντοκουμέντο

Κατερίνη: 75χρονη έπνιξε με λουρί τσάντας την αδελφή της

γυναίκεςΤαλιμπάνΑφγανιστάν