Κόσμος|25.08.2021 13:03

Αφγανιστάν: Επικοινωνία Μπλίνκεν – Τσαβούσογλου, επιμένουν οι ΗΠΑ σε αποχώρηση στις 31 Αυγούστου

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρίση του Αφγανιστάν. «Συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και τις προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε την ασφαλή εκκένωση των κατοίκων, συμμάχων και των εταίρων μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Μπλίνκεν είχε επικοινωνίες με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μαας και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη των G7

Οι επικοινωνίες ήρθαν λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη των G7, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν ενέδωσε στις πιέσεις να παραταθεί η προθεσμία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η οποία έχει οριστεί για τις 31 Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας και μάλιστα προειδοποίησαν τη Δύση να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν μόνο ξένους πολίτες και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν ξεκαθάρισαν ότι πλέον δεν θα επιτρέπουν στους Αφγανούς υπηκόους να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή να γίνονται εκκενώσεις πολιτών.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των G7 να προετοιμάσει «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την απομάκρυνση των ανθρώπων πέραν της προθεσμίας, αν αυτό χρειαστεί. 

Φον ντερ Λάιεν: «Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν»

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Έρχονται βαρύτεροι περιορισμοί – Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Βουλή: Απαντά ο Μητσοτάκης στην κριτική για τις φωτιές – Τι θα πει στην ομιλία του

Νέα μέτρα – Εστιάτορες: Πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% μόλις χειροτερέψει ο καιρός

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από 13 Σεπτεμβρίου

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΑφγανιστάνΗνωμένες ΠολιτείεςΑντονι Μπλίνκεν