Κόσμος|01.09.2021 12:30

Ρωσία: Εντυπωσιακό μοναστήρι, σκαλισμένο σε βουνό από ασβεστόλιθο

Newsroom

Η Εκκλησία του Ιωάννη του Βαπτιστή, ένα παλιό μοναστήρι σκαλισμένο σε ένα λευκό βουνό από ασβεστόλιθο στο Βορονέζ της Ρωσίας, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς οπτικά χριστιανικούς τόπους λατρείας στον κόσμο.

Η Ρωσία φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα και περίτεχνα διακοσμημένα θρησκευτικά κτίρια στον κόσμο, αλλά πολύ λίγα από αυτά καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν με την ενσωμάτωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Ένα τέτοιο σπάνιο οικοδόμημα είναι η εκκλησία του Ιωάννη του Βαπτιστή. Το μοναδικό αυτό μοναστήρι, που αναφέρεται για πρώτη φορά σε ιστορικά έγγραφα του 17ου αιώνα, είναι σκαλισμένο στην πλευρά ενός βουνού από ασβεστόλιθο, με το διακοσμητικό καμπαναριό του να βρίσκεται πάνω στο ίδιο το βουνό.

Οι όχθες του ποταμού Ντον τον στο Βορονέζ δεν ήταν πάντα τόσο ειρηνικές όσο σήμερα. Τον 17ο αιώνα, όταν τα στρατεύματα του Ρώσου τσάρου και οι επιδρομείς κοζάκοι με επικεφαλής τον θρυλικό ηγέτη τους Stepan Razin έδιναν συνεχώς μάχες στην περιοχή, οι ορθόδοξοι μοναχοί χρειάζονταν γερό καταφύγιο για να ασκούν την πίστη τους με ηρεμία. Τα βουνά από ασβεστόλιθο και οι βράχοι του Divnogorye αποδείχθηκαν ιδανικά.

Δεν είναι πολλά γνωστά για την προέλευση της εκκλησίας του Ιωάννη του Βαπτιστή. Ορισμένοι λένε ότι χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και ότι ιδρύθηκε από τους Έλληνες μοναχούς Ξενοφώντα και Ιωάσαφ, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ήταν έργο δύο Σικελών μοναχών, κάπου στη δεκαετία του 1600.
Σπηλαιώδεις εκκλησίες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, αλλά ήταν απόλυτα λογικές σε αυτή την περιοχή της Ρωσίας, καθώς τα μαλακά βουνά από ασβεστόλιθο ήταν εύκολο να σκαλιστούν. Δεν χρειαζόταν να φέρουν οικοδομικά υλικά και να προσλάβουν οικοδόμους, καθώς όλα τα υλικά τα παρείχε ήδη η φύση.

Η πρώτη ιστορική αναφορά του τόπου είναι σε μια επιστολή του 17ου αιώνα από έναν από τους μοναχούς προς τον τσάρο Αλεξέι Μιχαήλοβιτς, ο οποίος παραπονιόταν για τη θλιβερή κατάσταση του μοναστηριού, που προκαλούσαν ιδίως οι συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των στρατευμάτων του τσάρου και των κοζάκων του Στεπάν Ραζίν.

Η κατάσταση είχε αναγκάσει τους μοναχούς να προμηθευτούν δικά τους μέσα άμυνας και να χαράξουν αρκετές εξόδους μέσα από το βουνό.
Η εκκλησία του Ιωάννη του Βαπτιστή, που έκλεισε και αποκαταστάθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ταραγμένης ιστορίας της, διαχειρίζεται επί του παρόντος από το Μουσείο Divnogorye, αλλά η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ελπίζει να το αλλάξει αυτό. Κάποτε υπό την αιγίδα της, το μοναστήρι κατασχέθηκε κατά τη σοβιετική εποχή, αλλά η ορθόδοξη επισκοπή ζήτησε να επιστραφεί, σύμφωνα με το νόμο.

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Mu: Παγκόσμια ανησυχία – Φόβοι ότι είναι ανθεκτική στα εμβόλια

Ανασχηματισμός - Οικονόμου στο OPEN: Θα υπάρξει υπουργός Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να σηκώσει το βάρος

Νέα σχολική χρονιά – Κεραμέως: Μάσκα παντού εκτός από γυμναστική – Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα σχολεία

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αντιδρούν οι υγειονομικοί και προχωρούν σε κινητοποιήσεις

ΡωσίαμοναστήριΕκκλησία