Κόσμος|03.09.2021 16:55

ΗΠΑ: Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Τέξας

Newsroom

Σε ισχύ παραμένει ο νόμος που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις στο Τέξας των ΗΠΑ, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο νόμος ουσιαστικά αφαιρεί από τις περισσότερες γυναίκες, στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, το δικαίωμα στην άμβλωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει την ισχύ του νόμου που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και τέθηκε σε εφαρμογή την Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου. Ο νόμος, που φέρει την υπογραφή του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη της πολιτείας, Γκρεγκ Άμποτ, και ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, δεν προβλέπει εξαιρέσεις, ούτε στις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Σύμφωνα με αυτόν, η διακοπή κύησης απαγορεύεται εφόσον μπορεί να εντοπιστεί καρδιακή δραστηριότητα του εμβρύου.

Τέσσερα από τα εννέα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντιώθηκαν στο να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, ο οποίος είναι ο αυστηρότερος κατά των δικαιωμάτων άμβλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση Roe v. Wade του ανώτατου δικαστηρίου το 1973. Στη χώρα συνολικά, 12 ακόμα πολιτείες ψήφισαν νόμους με απαγορεύσεις διακοπής στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αλλά όλες έχουν μπλοκαριστεί.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην άμβλωση καθώς ο νόμος ουσιαστικά απαγορεύει το 85%- 90% των αμβλώσεων. Στην απόφαση, ωστόσο, δεν αναφέρεται κατά πόσο είναι συνταγματικό ή όχι το νομοσχέδιο. Το δικαστήριο επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

«Δεν σκοπεύουμε να επιλύσουμε οριστικά οποιαδήποτε δικαιοδοτική ή ουσιαστική αξίωση στην αγωγή των αιτούντων. Συγκεκριμένα, αυτή η διαταγή δεν βασίζεται σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου του Τέξας και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει άλλες διαδικαστικά κατάλληλες αμφισβητήσεις στον νόμο του Τέξας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών δικαστηρίων του Τέξας », ανέφερε το δικαστήριο.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Μίνι lockdown σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Ρούμπεν Σεμέδο: Ελεύθερος με εγγύηση και ο 40χρονος μάνατζερ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ερχονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

Μίκης Θεοδωράκης: Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η κόρη του, Μαργαρίτα

αμβλώσειςΤέξαςΑνώτατο ΔικαστήριοΗΠΑ