Κόσμος|14.09.2021 17:14

Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ - Τι συζήτησαν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και ιδίως οι σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και το μεταναστευτικό.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχαρίστησε το Γερμανό πρόεδρο για τα καλά του λόγια σχετικά με την τουρκική κοινωνία στη Γερμανία και την Τουρκία στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την 60ή επέτειο της Συμφωνίας Εργασίας Τουρκίας-Γερμανίας. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία και η Γερμανία, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, επέδειξαν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη και συντονισμό κατά τη διαδικασία εκκένωσης από το Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η ίδια αντίληψη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει το Αφγανιστάν.

Το συζήτησαν για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στο ζήτημα της παράδοσης της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν από τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς αρωγής, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι κανείς δεν θα ήθελε να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία το 2015 και ότι η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παράσχουν υποστήριξη στις γειτονικές χώρες που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού κύματος από το Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν θέλει να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία», είπε.

Ερντογάν: Άμεση επικαιροποίηση  της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης

Επισημαίνοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει το ζήτημα μόνο στην ασφάλεια των συνόρων, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα νέο μεταναστευτικό βάρος. «Η ΕΕ πρέπει να λάβει γρήγορα μέτρα για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης», φέρεται να δήλωσε.

Επισημαίνοντας τη δίκαιη προσδοκία της Τουρκίας για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου σε όλες τις διαστάσεις της, ο Ερντογάν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει γοργά βήματα σε θέματα όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και η χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Όλες οι ειδήσεις

Σχολεία: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαμαρτύρονται για τα μέτρα με συλλαλητήριο

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος για πανδημία: Φοβόμαστε τον Οκτώβρη και κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μαθήματα στα σχολεία: Κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή

Σκρέκας: Από 1 έως 2 ευρώ τον μήνα η αύξηση στο ρεύμα

Ληστεία σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας - Με βαρύ οπλισμό οι δράστες

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑφγανιστάνμεταναστευτικόΓερμανίαΦρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ