Κόσμος|16.09.2021 09:00

SpaceX: Απογειώθηκε ο πύραυλος Falcon 9 του Έλον Μασκ στην πρώτη διαστημική αποστολή με αστρο-τουρίστες

Newsroom

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX με επιβάτες τέσσερις «αρχάριους» απλούς πολίτες σε ένα φιλόδοξο ταξίδι στο διάστημα, απογειώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη το βράδυ (λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, στην πρώτη τουριστική, διαστημική αποστολή, χωρίς επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Μεταξύ των τεσσάρων Αμερικανών τουριστών, επιβατών στην αποστολή που φέρει τον τίτλο Inspiration4 («Έμπνευση4») είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν που ναύλωσε το Falcon 9 για αυτό το ταξίδι.

T

Η εταιρεία του Έλον Μασκ ανέφερε ότι περίπου 12 λεπτά μετά την εκτόξευση, η διαστημική κάψουλα Dragon αποκολλήθηκε επιτυχώς από τον πύραυλο Falcon 9, στέλνοντας τους τέσσερις τουρίστες μόνους στο διάστημα. Αναμένεται να κάνουν ένα τριήμερο ταξίδι στο διάστημα, και θα ταξιδέψουν λίγο μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ομάδα θα πετάξει ψηλότερα από κάθε άλλον άνθρωπο, από τότε που καταγράφονταν οι εντυπωσιακές αποστολές διαστημικών λεωφορείων της NASA.

AP photo
AP photo

Έξι μήνες εκπαίδευσης 

Οι τέσσερις επιβάτες έχουν περάσει έξι μήνες αυστηρής προετοιμασίας, όπως εκπαίδευση σε μικροβαρύτητα και προσομοιωτή, ασκήσεις έκτακτης ανάγκης κλπ.

Η πτήση είχε προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στις 20:00 (τοπική ώρα) από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, μέσα σε μία αστραφτερή λευκή κάψουλα SpaceX Crew Dragon, με την ονομασία Resilience, που είναι τοποθετημένη πάνω σε έναν από τους πυραύλους Falcon 9 της εταιρείας. Το σκάφος διαθέτει έναν ειδικό θόλο παρατήρησης για τους ταξιδιώτες.

T

Εάν η αποστολή στεφθεί με επιτυχία, αυτό θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο βήμα για τον διαστημικό τουρισμό.  Το ταξίδι το έχει πληρώσει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Ισάακμαν, ο οποίος ξεκίνησε τη... βόλτα στο διάστημα  με τρεις συνεργάτες του: έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έναν επιστήμονα και έναν αναλυτή δεδομένων,.

Πρόκειται για τον 51χρονο γεωεπιστήμονα Σάιαν Πρόκτορ, πρώην υποψήφιο αστροναύτη της NASA, που έχει οριστεί ως ο «πιλότος» της αποστολής, την 29χρονη Χάιλει Άρσινοξ, πρώην ασθενή με καρκίνο των οστών, παραϊατρικό προσωπικό στο St. Jude Children's Research Hospital και τον 42χρονο Κρις Σεμπρόσκι, βετεράνο της αμερικανικής αεροπορίας και μηχανικό δεδομένων αεροδιαστημικής.

Το «Inspiration4» στοχεύει σε τροχιακό υψόμετρο 575 χλμ πάνω από τη Γη, ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ή το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, όπως αναφέρει το Reuters. Σε αυτό το ύψος, το Crew Dragon θα κάνει μία περιστροφή του πλανήτη κάθε 90 λεπτά με ταχύτητα περίπου 27.360 χλμ./ώρα, ή περίπου 22 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Μόλις το σκάφος βρεθεί σε τροχιά, το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ιατρικά πειράματα με «πιθανές εφαρμογές για την ανθρώπινη υγεία στη Γη» ενώ θα συλλεχθούν βιοϊατρικά δεδομένα και βιολογικά δείγματα.

Όλες οι ειδήσεις

Επίθεση με βιτριόλι: «Θα είμαι παρούσα σε κάθε συνεδρίαση»

Ο Μπογδάνος, το δεξιό ακροατήριο και η ήπια προσέγγιση του Μαξίμου

Γλυκά Νερά: Η μητέρα του συζυγοκτόνου «σπάει» τη σιωπή της - «Βλέπουμε το παιδάκι μας 5 μέρες το μήνα»

Και ιδιώτες γιατροί σε Κέντρα Υγείας και Πρωτοβάθμια - Έρχεται το νομοσχέδιο

Ξαναγράφεται ο φορολογικός χάρτης - τι αλλαγές έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα

Space XΔιεθνής Διαστημικός ΣταθμόςδιάστημαΈλον Μασκτουρίστες