Κόσμος|23.01.2019 14:30

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η χρυσή βίζα

Μαρία Ψαρά

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκονται τα προγράμματα «χρυσού διαβατηρίου» και «χρυσής βίζας» που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη. Μάλτα, Κύπρος και Βουλγαρία προσφέρουν ιθαγένεια στους μεγαλοεπενδυτές, ενώ 17 ακόμη χώρες δίνουν τη δυνατότητα για διαμονή στην ΕΕ –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Κατά την Επιτροπή, τα συστήματα αυτά αποτελούν αχίλλειο πτέρνα της ΕΕ, αφού δεν μπορούν να αποτρέψουν την εγκληματικότητα η οποία δε γνωρίζει σύνορα, ούτε στην ΕΕ, ούτε στον κυβερνοχώρο. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά, η Επιτροπή παρουσίασε αναλυτική μελέτη για την κατάσταση στα κράτη μέλη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και «μεγαλύτερη υπευθυνότητα» από τις εθνικές αρχές.

«Κάθε φορά που μιλάμε γι αυτό το θέμα, μιλάμε για μια χρυσή πύλη προς την ΕΕ για τους πλούσιους, που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για ιθαγένεια και παραμονή. Πρέπει να δούμε τα συστήματα υπό το πρίσμα των νέων απειλών, κινδύνων και εξελίξεων στην Ευρώπη. Η ΕΕ μάχεται κατά εγκληματικότητας, κατά του ξεπλύματος χρήματος», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος Δικαιοσύνης.

«Δεν στοχοποιούμε κανέναν», απαντά ο Αβραμόπουλος στην Κύπρο

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ του όρου “χρυσά διαβατήρια” και “χρυσές βίζες”. Η πρώτη περίπτωση αφορά εθνική και άρα ενωσιακή υπηκοότητα. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για τη δυνατότητα που έχουν οι μη υπήκοοι της ένωσης να διαμένουν στην ΕΕ. Η χορήγηση της διαμονής επενδυτή είναι και παραμένει εθνική αρμοδιότητα, όμως η έγκυρη άδεια διαμονής δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να διαμένουν στο κράτος μέλος, αλλά και να ταξιδεύουν ελεύθερα και ιδιαίτερα στη Σένγκεν για σύντομα διαστήματα», εξήγησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«20 κράτη μέλη που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα διαμονής επενδυτών. Βουλγαρία, Κύπρος και Μάλτα είναι οι τρεις χώρες δίνουν τη δυνατότητα υπηκοότητας και έχουν και τα προγράμματα διαμονής. 17 ακόμη, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο έχουν το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», πρόσθεσε. «Δεν απευθύνουμε κατηγορίες στα κράτη-μέλη», τόνισε, απαντώντας σε δηλώσεις από την Κύπρο για «στοχοποίηση λόγω συμφερόντων».

Κομισιόνχρυσή βίζα