Κόσμος|29.09.2021 13:12

Κλιματική κρίση: Το άγαλμα που κόβει την ανάσα - Κοιτά στα μάτια και στέλνει ηχηρό μήνυμα

Newsroom

Μια εικόνα που καθηλώνει αντίκρισαν πρόσφατα οι κάτοικοι του Μπιλμπάο κοιτώντας μέσα από τα θολά νερά του ποταμού Νερβιόν. Σε αυτά ξεχώριζε το πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας που «πνίγεται» στην παλίρροια, αναστατώνοντας τους ανθρώπους της ισπανικής πόλης.

Μόνος στόχος η συζήτηση για το περιβάλλον 

Το κορίτσι με το όνομα «Bihar» που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο έχει στόχο να προβληματίσει και να προκαλέσει συζήτηση γύρω από το θέμα του περιβάλλοντος. «Οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν ότι οι ενέργειές τους μπορεί είτε να μας κρατήσουν στην επιφάνεια είτε να μας βυθίσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς έφτασε στο σημείο το άγαλμα

Οι κάτοικοι του Μπιλμπάο ξύπνησαν και είδαν το γλυπτό για πρώτη φορά στο ποτάμι πριν από μερικές ημέρες, αφού μεταφέρθηκε με βάρκα και βυθίστηκε στο ποτάμι, κοντά στο κέντρο της πόλης, τη νύχτα.

«Στην αρχή μου προκάλεσε ένα αίσθημα άγχους, περισσότερο από το πρόσωπο που διακρίνεται έξω από το νερό, αλλά τώρα μου φέρνει θλίψη, μεγάλη θλίψη», δήλωσε η Τριάνα Γκιλ που βρέθηκε για τουρισμό στο Μπιλμπάο.

«Δεν φαίνεται καν να ανησυχεί, είναι σαν να αφήνει τον εαυτό της να πνιγεί», συμπλήρωσε.

Μία άλλη γυναίκα που συνομίλησε με το πρακτορείο Reuters, με το όνομα Μαρία, αρχικά πίστευε ότι το γλυπτό ήταν μνημείο ενός τραγικού γεγονότος του παρελθόντος. «Έμαθα σήμερα ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο, αλλά νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του νόημα (στο γλυπτό)», είπε.

Όλες οι ειδήσεις

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας: Αλλαγή συσχετισμών με Τουρκία ή κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων;

Θεσσαλονίκη: Νέα επεισόδια έξω από το σχολείο στη Σταυρούπολη

«Σαρώνονται» οι Διοικητές Νοσοκομείων με νέα αξιολόγηση – Πώς το επιτελικό κράτος «φρενάρει» τις απομακρύνσεις

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Μια ανάσα από το «κόκκινο» - Κοντά σε μίνι lockdown

Τα «απόνερα» της πανδημίας: Αυξήθηκαν κατάθλιψη και άγχος – Τι λέει ο πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στο ethnos.gr

ΙσπανίαάγαλμαΜπιλμπάοπεριβάλλονκλιματική κρίση