Κόσμος|29.09.2021 20:30

Youtube: «Μπλόκο» στα παραπλανητικά βίντεο από αρνητές εμβολιασμού

Newsroom

Την αφαίρεση όλων των βίντεο με παραπλανητικές πληροφορίες αναφορικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε το YouTube. Το site, με αυτό τον τρόπο, επιδιώκει να περιορίσει την εξάπλωση πληροφοριών που είναι επιβλαβείς για την δημόσια υγεία. Όπως έγινε γνωστό, από την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, από τη δημοφιλή πλατφόρμα θα «κατέβουν» όλα τα βίντεο που αναπαράγουν fake news και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τα εμβόλια, όπως, για παράδειγμα ότι κάποιο από τα εγκεκριμένα σκευάσματα είναι επικίνδυνο, ότι μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα ή ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας.  

Η πολιτική της πλατφόρμας, μέχρι στιγμής, ουσιαστικά υποβάθμιζε από την ροή της την προβολή βίντεο με fake περιεχόμενο αναφορικά με τα εμβόλια ενώ, την περασμένη χρονιά, απαγορεύτηκαν και επίσημα τα βίντεο που παραπληροφορούν για τα εμβόλια. Έκτοτε, το YouTube προχώρησε στην απόσυρση 130.000 βίντεο. Συνολικά, η πλατφόρμα που ανήκει στην Google έχει «κατεβάσει» ένα εκατομμύριο βίντεο από την αρχή της πανδημίας.

Παγκόσμιο πρόβλημα τα fake news για τη δημόσια υγεία

Ο επικεφαλής του τμήματος αξιοπιστίας και ασφάλειας της πλατφόρμας, Ματ Χάλπριν, δήλωσε στο Guardian ότι τα fake news αναφορικά με τα εμβόλια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.  «Η παραπληροφόρηση είναι ένα φαινόμενο που αφορά όλες τις χώρες και τους πολιτισμούς», είπε και πρόσθεσε ότι τα ψεύδη γύρω από τα εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR), στο οποίο και έχει αποδοθεί λανθασμένα ότι προκαλεί αυτισμό, είναι ένα παράδειγμα της παραπληροφόρησης στην οποία θα στοχεύει το YouTube. «Ειδικά γύρω από το MMR η παραπληροφόρηση είναι χαρακτηριστική. Η επιστήμη είναι κατηγορηματική ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό», υπογράμμισε.

Η κίνηση του YouTube ακολουθεί την απόφαση του Facebook την περασμένη χρονιά για αφαίρεση των fake news σχετικά με τον κορονοϊό, εφόσον αυτά διαψεύδονται από τους αρμόδιους επιστήμονες σε θέματα δημόσιας υγείας.

Όλες οι ειδήσεις

Μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη και άλλες 3 περιοχές - Αναλυτικά τα μέτρα

Νέα μέτρα στο Δημόσιο: Πότε χρειάζεται rapid test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους πολίτες

Νίκος Θεοδωράκης: Θα αποδείξω με DNA ότι είμαι γιος του Μίκη Θεοδωράκη - Ασφαλιστικά μέτρα από Μαργαρίτα

«Νόμιζα πως ήταν σακούλα, θα το πατούσα» - Συγκλονίζει η νεαρή που έσωσε το μωρό στην Ελασσόνα

Γαλλία: Νάρκωνε την γυναίκα του επί 10 χρόνια και βιντεοσκοπούσε να την βιάζουν

παραπληροφόρησηfake newsεμβόλιααρνητές της επιδημίαςΚορονοϊόςεμβολιασμόςyoutube