Κόσμος|11.10.2021 17:11

«Σε επικίνδυνη απομόνωση η Τουρκία» διαπιστώνει γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας

Μαρία Ζαχαράκη

Η γνωστή συγγραφέας της Τουρκίας, Ασλί Αϊντίντασμπάς, σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας και το μέλλον των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, δήλωσε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια «επικίνδυνη απομόνωση» με τις επιλογές της.

Η Αϊντίντασμπάς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν το σχέδιο αποχώρησής τους από τη Συρία ανοίγοντας διάλογο με τη Ρωσία και ότι η Ελλάδα θα ενεργήσει μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για αυτόν (Ερντογάν), τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είπε η Τουρκάλα συγγραφέας. «Η Τουρκία και η περιοχή της βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι και οι συνομιλητές της Τουρκίας βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να δουν τί θα συμβεί το 2023», πρόσθεσε.

Τρομακτική η απομόνωση της χώρας

«Κανείς δεν αποφασίζει να προβεί σε μια σοβαρή στρατηγική δέσμευση με την Τουρκία. Συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Από όσο μπορώ να δω, αυτά τα βήματα εξομάλυνσης γίνονται για λόγους τακτικής. Η αναζήτηση σοβαρής ειρήνευσης και στρατηγικής πορείας με την Τουρκία σταμάτησε. Νομίζω ότι οι συνομιλητές, οι αντίπαλοι στην περιοχή και οι γείτονες της Τουρκίας περιμένουν το 2023. Περιμένουν το τέλος του 2023 στην Τουρκία», είπε. «Υπάρχει απομόνωση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Το Νοέμβριο, οι διεθνείς εταιρείες ξεκινούν ξανά δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου στις ακτές της Κύπρου. Τί θα κάνει η Τουρκία; Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι η στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας έχει πάρει μια νέα διάσταση. Πώς θα απαντήσει η Τουρκία σε αυτό; Όταν εξετάζουμε όλα αυτά, νομίζω ότι το 2022 θα είναι ένα έτος κινητικότητας και μία αγχωτική χρονιά», ανέφερε τονίζοντας ότι «η απομόνωση της Τουρκίας είναι πλέον τρομακτική».

«Έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά τοξική εικόνα για την Τουρκία στη διεθνή κοινή γνώμη. Αυτή η εικόνα δεν βελτιώνεται καλώντας τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και καλώντας τους επενδυτές να επενδύσουν. Αυτή η απομόνωση έχει να κάνει με την απόκλιση από τη δημοκρατία. Η ομαλοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας θα ανοίξει το δρόμο για την ομαλοποίηση και στο εξωτερικό», υποστήριξε.

Όλες οι ειδήσεις

Καιρός - Μαρουσάκης: Νέα κακοκαιρία από Πέμπτη με ένταση μεσογειακού κυκλώνα

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Κακοκαιρία Αθηνά: Μετρούν τις πληγές τους στην Εύβοια - Προβλήματα σε Κέρκυρα και Λάρισα

Πλημμύρες Βόρεια Εύβοια: Στο 10% τα αντιδιαβρωτικά - Πριν 2 εβδομάδες ξεκίνησαν έργα στο βουνό

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία