Κόσμος|11.10.2021 21:33

Μπουρκίνα Φάσο: Άρχισε η δίκη για τη δολοφονία του «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής»

Newsroom

Η δίκη 14 προσώπων, που κατηγορούνται ότι συνωμότησαν για να δολοφονήσουν τον πρώην πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο Τόμας Σανκάρα, άρχισε τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, σχεδόν 34 χρόνια έπειτα από μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες στη σύγχρονη αφρικανική ιστορία. Ο Σανκάρα, ένα χαρισματικός μαρξιστής επαναστάτης ευρέως γνωστός ως «ο Τσε Γκεβάρα της Αφρικής», σκοτώθηκε το 1987 στη διάρκεια πραξικοπήματος με επικεφαλής τον πρώην σύμμαχό του Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος πήρε την εξουσία στις 15 Οκτωβρίου 1987.

Σε βάρος του Κομπαορέ, ο οποίος είναι ο κύριος κατηγορούμενος, απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Απρίλιο για συνέργεια στη δολοφονία. Ζει εξόριστος στη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού και ανέκαθεν αρνούνταν οποιαδήποτε ανάμιξη στο θάνατο του Σανκάρα. «Είναι η στιγμή που περιμέναμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους η χήρα του Σανκάρα, η Μαριάμ Σανκάρα, κατά την άφιξή της στο δικαστήριο. «Είναι μια ημέρα αλήθειας για μένα, την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο». Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα στο BBC πως ελπίζει ότι η δίκη θα ρίξει φως στους θανάτους άλλων 12 ανθρώπων, που σκοτώθηκαν την ημέρα του πραξικοπήματος. «Είναι σημαντικό για όλες αυτές τις οικογένειες», δήλωσε. «Αυτή η δίκη χρειάζεται για να σταματήσει η κουλτούρα της ατιμωρησίας και της βίας που εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές αφρικανικές χώρες παρά τη δημοκρατική βιτρίνα».

Ο πρώην επικεφαλής της ασφάλειας του Κομπαορέ, ο Ιασίντ Καφάντο, δικάζεται επίσης ερήμην. Δώδεκα άλλοι κατηγορούμενοι πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον στρατοδικείου στην Ουαγκαντούγκου. Άπαντες έχουν δηλώσει αθώοι. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο βρίσκονταν κατά την έναρξη της ακροαματικής συνεδρίασης μέσα στο συνεδριακό κέντρο Ouaga2000, στο οποίο συνεδριάζει το στρατοδικείο.

Οι μεταρρυθμίσεις Σανκάρα και το πραξικόπημα Κομπαορέ

Ο Τόμας Σανκάρα κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1983 σε ηλικία 33 ετών με υποσχέσεις να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και την κυριαρχία πρώην αποικιακών δυνάμεων. Πρώην πιλότος μαχητικού, ήταν ένας από τους πρώτους αφρικανούς ηγέτες που είχε μιλήσει για την επιδημία του AIDS. Είχε καταγγείλει δημόσια τα διαρθρωτικά προγράμματα προσαρμογής της Παγκόσμιας Τράπεζας και είχε απαγορεύσει τη γυναικεία κλειτοριδεκτομή και την πολυγαμία. Ο Σανκάρα είχε κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη με τον απλό τρόπο ζωής του, καθώς όταν ήταν υπουργός πήγαινε στο υπουργείο με ποδήλατο και όταν έγινε πρόεδρος πούλησε τον κυβερνητικό στόλο των Mercedes. Ωστόσο επικριτές λένε πως οι μεταρρυθμίσεις του περιόρισαν τις ελευθερίες και δεν βελτίωσαν την κατάσταση του λαού αυτής της περίκλειστης χώρας της Δυτικής Αφρικής. Ο Κομπαορέ είχε υποστηρίξει παλαιότερα πως ο Σανκάρα είχε θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την πρώην αποικιακή δύναμη, τη Γαλλία, και με τη γειτονική Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Κομπαορέ κατέφυγε στην Ακτή Ελεφαντοστού αφού ανατράπηκε και ο ίδιος το 2014. Οι δικηγόροι του είπαν την Παρασκευή πως δεν θα παρευρεθεί στη δίκη και η Ακτή Ελεφαντοστού έχει αρνηθεί να τον εκδώσει.

Όλες οι ειδήσεις

Καλλιθέα: Τραγωδία στην άσφαλτο με νεκρό ντελιβερά

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

πραξικόπημαδίκηΑφρικήΜπουρκίνα Φάσο