Κόσμος|27.10.2021 19:40

Ακσενέρ για Ερντογάν: Καλύπτει τα εσωτερικά ρεζιλίκια με εξωτερικούς εχθρούς

Μαρία Ζαχαράκη

Δριμεία κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε σήμερα η αρχηγός του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική της ομάδας και αναφερόμενη στην έκθεση που κατατάσσει την Τουρκία στη γκρι λίστα παγκοσμίως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε σκωπτικά: «Στην Τουρκία, τα χρήματα ξεπλένονται από το κράτος». «Κάθε εβδομάδα η Τουρκία αντιμετωπίζει και μία κρίση», δήλωσε η ηγέτης του Καλού Κόμματος.

«Όσοι λένε ότι θα είμαστε ανάμεσα στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου το 2023, έχουν βγάλει τη χώρα μας ακόμη κι από τις 20 κορυφαίες οικονομίες σήμερα. Είμαστε στη γκρίζα λίστα. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τη Μπουρκίνα Φάσο, την Ουγκάντα, τις Φιλιππίνες. Βλέπετε σε τί χάλια έχει φτάσει η Τουρκία; Ντροπή! Λοιπόν, τί πιστεύετε ότι έκανε η κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το ρεζιλίκι; Μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, όπως κάνει πάντα, άρχισε πάλι να λέει για ‘εξωτερικές δυνάμεις’».

«Δεν είναι διαφήμιση χλωρίνης, είναι το ΑΚΡ»

«Δυστυχώς, στην Τουρκία τα χρήματα ξεπλένονται από το κράτος. Εάν έχετε χρήματα στο εξωτερικό ή εάν έχετε κερδίσει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πού θα τα ξεπλύνετε. Υποβάλλετε αίτηση εδώ και αμέσως ξεπλένετε αυτά τα χρήματα με προμήθεια 1%. Σε ένα τέτοιο τερατώδες σύστημα, η κυβέρνηση λέει, «πουλάς ναρκωτικά ή κάνεις λαθρεμπόριο; Φέρε τα χρήματά σου. Σε αθωώνω με προμήθεια 1%. Δεν είναι διαφήμιση χλωρίνης. Είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Μπροστά σε αυτήν την εικόνα που κατέστρεψε το κύρος της χώρας μας, καθήκον μας είναι να πάρουμε την εξουσία από το έθνος μας και να ξεπλύνουμε αυτή τη ντροπή», δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, κάνοντας στη συνέχεια έναν απολογισμό του πόσο κοστίζει η… συμμορία – όπως την αποκάλεσε – του παλατιού.

«Ξέρετε, ο κ. Ερντογάν και οι φίλοι του αγαπούν το δολάριο. Επομένως, επιτρέψτε μου να μιλήσω στη γλώσσα τους. Για την περίοδο 2017-2024, τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν από το ταμείο μας στην συμμορία στο παλάτι είναι συνολικά 25 δισ. δολάρια».

 «Ο Ερντογάν ρίχνει τσάι στο κεφάλι μας αντί να δίνει ψωμί στο λαό»

«Η πολιτική της κυβέρνησης ΑΚΡ, που αγνοεί τους ανθρώπους, είναι δυστυχώς αισθητή σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Για παράδειγμα: Το έθνος μας φωνάζει ‘γιατί καίγεται το σπίτι μου;» κι ο κ. Ερντογάν το αγνοεί. Για παράδειγμα: Οι πατεράδες λένε ‘δεν μπορώ να φέρω ψωμί στο σπίτι’  κι ο κύριος Ερντογάν του ρίχνει τσάι στο κεφάλι. Οι συνταξιούχοι λένε ότι δεν μπορούν να ζήσουν κι ο κ. Ερντογάν βγαίνει στην αγορά και βρίσκει τις τιμές λογικές», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μεράλ Ακσενέρ.

«Ο Ερντογάν έχωσε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ανεξαρτησίας της ΚΤ»

«Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%. Ως αποτέλεσμα αυτής της έξυπνης κίνησης, που ακόμη και οι φιλο-κυβερνητικοί δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν, (ίσως αυτή η νέα κίνηση θα μπορούσε να είναι και υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας), το δολάριο έφτασε τις 10 TL. Το έθνος μας έχασε. Αφού όλοι γνωρίζουν ότι η απόφαση λήφθηκε με εντολή του ίδιου του Ερντογάν. Ήταν το τελευταίο καρφί που κάρφωσε στο φέρετρο της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας», είπε η αρχηγός της ακροδεξιάς στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η ισοτιμία του δολαρίου έχει αυξηθεί 6 φορές από το 2010».

Εξωτερική πολιτική: «Δεν βλέπουμε τη Δύση ως εχθρό, αλλά ως ευκαιρία»

Η ακροδεξιά ηγέτης υποσχέθηκε καταλήγοντας ότι, αν αναλάβει την εξουσία, θα αλλάξει την οπτική της Τουρκίας για τη Δύση.

«Σήμερα, το μεγαλύτερο εμπόδιο μπροστά στην Τουρκία, -αν και βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου και σε θέση να χρησιμοποιήσει τις παγκόσμιες ευκαιρίες-, είναι οι λάθος πολιτικές αυτής της κυβέρνησης, που προτιμά να κλείνει τη χώρα μας στον έξω κόσμο και να την απομονώνει.

Δυτικές χώρες… Δεν θα τις δούμε ως χώρες που τα μάτια τους είναι στραμμένα προς τα εδάφη μας, αλλά ως πόρτες ευκαιριών που θα μας κάνουν πιο πλούσιους και θα μας ενδυναμώσουν».

Όλες οι ειδήσεις

Φώφη Γεννηματά: Ρίγη συγκίνησης στο τελευταίο αντίο - Οι επικήδειοι από τα παιδιά της

Ερντογάν: «Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ» - Ακυρώθηκε η συνάντηση με Μπάιντεν

Επίθεση με βιτριόλι: Καταδίκη με τη μέγιστη των ποινών στην Έφη Κακαράτζουλα

Εξάρχεια: Βίντεο δείχνει αστυνομικό των ΜΑΤ να σπάει τζαμαρία και να λέει «είμαι τρελός»

Koρονοϊός - CDC: Για πρώτη φορά στο τραπέζι η τέταρτη δόση εμβολίων

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεράλ ΑκσενέρΤουρκία