Κόσμος|09.11.2021 14:21

Εικόνες με μετανάστες που θυμίζουν Έβρο στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας: Καταδίκη από ΕΕ και ΝΑΤΟ

Newsroom

Η τεταμένη κρίση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας δείχνει να κλιμακώνεται. Η Πολωνία στέλνει στρατό στα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της, ενώ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν την εργαλειοποίηση των μεταναστών από τη Λευκορωσία για πολιτικούς λόγους.

Γυναίκες και μωρά στα σύνορα

Οι μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα κόβουν τα σύρματα και παλεύουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ οι πολωνικές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν. «Δεν πηγαίνουμε στην Πολωνία. Πηγαίνουμε στη Γερμανία, εκεί είναι η ζωή. Όσοι είναι εδώ, είναι παιδιά και γυναίκες. Η Βαρσοβία κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη απόπειρα εισόδου στη χώρα με τη βία και στέλνει 12.000 στρατιώτες στα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της πολωνικής κυβέρνησης, Πιοτρ Μούλερ είπε πως «σήμερα έχουμε την πιο δύσκολη μέρα από την έναρξη της κρίσης στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας. Αντιμετωπίζουμε άλλο ένα στοιχείο του υβριδικού πολέμου στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας».

Από την πλευρά της, η Λευκορωσία κατηγορεί τις πολωνικές δυνάμεις στα σύνορα πως χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία κατά αμάχων που δεν θέλουν να παραμείνουν στην Πολωνία. «Αντί να προσπαθήσουν να ελέγξουν την κατάσταση και να καλέσουν ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα για συμβουλές, οι Πολωνικές Δυνάμεις Ασφαλείας ασκούν ψυχολογική βία και καταφεύγουν στα όπλα και τα δακρυγόνα», σημείωσε ο Άντον Μπιτσκόφσκι, ο εκπρόσωπος Εθνοφρουράς Λευκορωσίας.

Καταδικάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ

Έκκληση στις αρχές της Λευκορωσίας να «συμμορφωθούν» με το διεθνές δίκαιο κάνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι «η ΕΕ δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστών». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία.

Όπως ανακοίνωσε η Φον Ντερ Λάιεν, τις επόμενες ημέρες ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς «σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας».

«Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους» σημείωσε.

Το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες, κατηγορώντας την ότι «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό, ωθώντας πρόσφυγες και μετανάστες προς τα σύνορα της Πολωνίας, που είναι μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ.

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

σύνοραΠολωνίαΛευκορωσίαμετανάστεςμεταναστευτικό