Κόσμος|11.11.2021 08:45

Σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας: Τι είπε στον Πούτιν η Μέρκελ για τους μετανάστες

Newsroom

«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», είπε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, με την Καγκελάριο να ζητά από τον Πρόεδρο Πούτιν «να ασκήσει την επιρροή του» στο καθεστώς του Μινσκ.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Πάντως, το Κρεμλίνο επέρριψε την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, λέγοντας ότι αποτυγχάνει να υποστηρίξει τις ίδιες τις ανθρωπιστικές αξίες της και προσπαθεί να «στραγγαλίσει» τη Λευκορωσία με σχέδια να κλείσει μέρος των συνόρων.

«Είναι προφανές πως επίκειται μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ένα υπόβαθρο απροθυμίας των Ευρωπαίων να επιδείξουν δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απολύτως ανεύθυνο και απαράδεκτο» ένα σχόλιο του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι χθες, Τρίτη, ο οποίος είπε πως η κρίση «έχει σχεδιαστεί στη Μόσχα».

Ο Πεσκόφ είπε πως η ΕΕ έχει κατά το παρελθόν αφήσει να περάσουν παρόμοιες ομάδες μεταναστών και οι κινήσεις της τώρα να κλείσει τα σύνορα στρέφονται εναντίον του Μινσκ.

«Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη προσπάθεια να στραγγαλίσουν πραγματικά τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

ΠολωνίαΆνγκελα ΜέρκελΒλαντίμιρ ΠούτινΛευκορωσίαμετανάστες