Κόσμος|12.11.2021 22:14

Λευκορωσία - Πολωνία: Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα - Ντροπιαστικές εικόνες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Copyright: AP

Συνεχίζεται για ακόμα μία ημέρα το δράμα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, ενώ το χειρότερο είναι αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή κάποια διέξοδος που θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση που βιώνουν.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων υπάρχουν 3.000 με 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στη χώρα, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Οι εικόνες με τους πρόσφυγες να στριμώχνονται και να δίνουν μάχη για ένα πιάτο φαγητό είναι αποκαρδιωτικές και κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Γυναίκες λιποθυμούν από το κρύο και τις κακουχίες ενώ μικρά παιδιά σχηματίζουν τεράστιες ουρές για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί. Άλλοι καταγγέλλουν ότι οι δουλέμποροι τους χτύπησαν και τους πήραν όλα τα υπάρχοντα. Ορισμένοι μέσα στην απελπισία του επιχειρούν να περάσουν το φυλάκιο και να έρθουν αντιμέτωποι που με τους Πολωνούς συνοριοφύλακες. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Το μέγεθος του προβλήματος δεν μειώνεται 

«Το μέγεθος του προβλήματος δεν μειώνεται», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καταρζίνα Ζντανόβιτς, εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής στην ανατολική περιοχή Ποντλάσιε. Σύμφωνα με την ίδια, οι λευκορωσικές δυνάμεις δίνουν στους μετανάστες ξύλα και νερό στους καταυλισμούς που έχουν στήσει. «Βλέπουμε ότι ετοιμάζονται να μείνουν για περισσότερο χρόνο εδώ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι λευκορωσικές δυνάμεις μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα και τους παρακολουθούν. Προσπαθούν επίσης να διαταράξουν το έργο των Πολωνών συνοριοφυλάκων, ιδίως με τη χρήση λέιζερ.

Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο για την εργαλειοποίηση των προσφύγων

Η ΕΕ κατηγορεί το καθεστώς της Λευκορωσίας ότι ενορχηστρώνει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα στις κυρώσεις της ΕΕ. Φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας μεταναστών επέκριναν έντονα τη Λευκορωσία, αλλά και την αδιάλλακτη στάση των πολωνικών αρχών, ζητώντας μια πιο ανθρωπιστική απάντηση.

Ερωτηθείσα για τους μετανάστες που επαναπροωθήκαν στη Λευκορωσία, η Ζντανόβιτς ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν επαναπροωθηθεί 1.122 μετανάστες, από την έναρξη ισχύος του νόμου που νομιμοποιεί αυτήν την αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, οι μετανάστες αυτοί «λαμβάνουν ιατρική βοήθεια, εάν την χρειάζονται, καθώς και ρούχα, τρόφιμα και κουβέρτες».

Οι πολωνικές αρχές απαγορεύουν σε δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα σύνορα, σύμφωνα με τους κανόνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει εκεί οι αρχές.

Το Μινσκ έστειλε πίσω στις χώρες τους σχεδόν 2.000 μετανάστες, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε ότι οι λευκορωσικές αρχές έστειλαν σχεδόν 2.000 μετανάστες πίσω στις χώρες τους στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση.

Ο Βλαντίμιρ Μακέι τόνισε επίσης ότι το Μινσκ ανακάλεσε την άδεια πρόσκλησης ξένων εργαζομένων από περίπου 30 ταξιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με το RIA και το Interfax.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κλείνει το μάτι στην Τουρκία

Οι Τουρκικές αερογραμμές συμφώνησαν να εμποδίσουν τους πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, που θέλουν να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία, να αγοράζουν εισιτήρια ή να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα για το Μινσκ στα τουρκικά αεροδρόμια. Κίνηση που καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά ενώ ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κλείνει το μάτι στην Τουρκία την στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες πως η Άγκυρα διευκολύνει το έργο των διακινητών μεταναστών.

Η Τουρκία προσφέρει στην Ουγγαρία ένα δίκτυο προστασίας που σταματά τους μετανάστες. Είμαστε πολύ ευγνώμονες. Σήμερα συμφωνήσαμε πως οι Τούρκοι φίλοι μας θα στείλουν 50 συνοριοφύλακες να προστατέψουν τα Ουγγρικά σύνορα.

ΛευκορωσίαΠολωνίαμετανάστεςπρόσφυγες